Előzetes tudás

Legyél tisztában a táplálkozás szervrendszerének alapvető működésével, az emésztés és a felszívódás fogalmával.

Tanulási célok

A tananyag feldolgozása során megismerheted, hogy mitől függ egy ember napi energiaszükséglete, azaz mennyi táplálékra van szüksége naponta.

Narráció szövege

Az energiaforgalom jelentősége elsősorban az, hogy mennyit és mit táplálkozzunk, ahhoz hogy elegendő energiánk legyen az életműködéshez, fizikai aktivitáshoz. Az ételek energiatartalmát kilojoule-ban [kilódzsúlban] vagy kilokalóriában szokták megadni. Ez tulajdonképpen a tápanyagok égéshője, amely az egy gramm tápanyag elégetésekor felszabaduló hőmennyiséget jelenti. Például 1 gramm szénhidrát vagy fehérje elégetése 4,1 kcal energiát termel, 1 gramm zsír pedig 9,3 kcal-t.
Az energiaforgalom kétféle módon határozható meg. Az egyik a direkt kalorimetria. Ekkor a termelt hő mennyiségét határozzák meg. A másik az indirekt kalorimetria, amikor az elfogyasztott oxigén mennyiségéből számolják ki az energiafogyasztást.
Az alapanyagcsere az a legkisebb energiamennyiség, ami az ember életfolyamatainak fenntartásához szükséges. Pontosabb meghatározás szerint az alapanyagcsere a 12-14 órája éhező – mivel a tápanyagok feldolgozása is energiát igényel –, semmilyen fizikai vagy szellemi tevékenységet nem végző ember energiaszükséglete szobahőmérsékleten. Az alapanyagcserét számos tényező befolyásolja, például az életkor. Gyermekkorban a növekedési, érési folyamatoknak nagy az energiaszükséglete, ezért a gyerekeknek relatíve magasabb az alapanyagcseréjük, mint egy felnőtt embernek. 25-30 éves kortól az alapanyagcsere értéke fokozatosan csökken. Az alapanyagcserét befolyásolja még az emberek neme. A férfiak értéke kb. 10%-kal magasabb, mint a nőké. Ezt többnyire a nagyobb izomtömeg okozza. Az izomsejtek ugyanis több energiát használnak, mint a zsírsejtek. Az alapanyagcsere függ a tápláltsági állapottól is. Az alultápláltaknál csökken, a túltápláltaknál nő az alapanyagcsere. A fizikai aktivitás is hatással van az alap-energiaforgalomra. A sportolók értékei magasabbak, mint a nem edző vagy edzetlen embereké, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy nagyobb az izomszövet aránya. Egy átlagos férfi alapanyagcseréje kb. 1600-1800 kcal/nap, egy nőé pedig 1300-1400 kcal/nap, de ezek az értékek a már említett tényezők függvényében jelentősen változhatnak.
A különböző tevékenységek hatására az anyagcsere módosul. Alvás közben az energiaszükséglet mintegy 10%-kal kisebb, mint éber állapotban, szellemi munka hatására pedig kb. 5%-kal emelkedik. A legnagyobb mértékű változást a fizikai munka és a sporttevékenység eredményezi. A fizikai aktivitás intenzitásától függően gyorsul a szervezet anyagcseréje. Könnyű fizikai munkában, mint például állás, írás, számítógépezés kb. másfél-kétszeresére nő az energiafelhasználás. Közepes intenzitású tevékenység, például a járás vagy a takarítás 2-4-szeresére emeli az anyagcserét. Nehéz mezőgazdasági munkák során az energiafelhasználás a nyugalmi érték 4-8-szorosa lesz. Sporttevékenység hatására az alapanyagcsere értéke akár a 8-10-szeresére is növekedhet. Vegyünk néhány sportágat példaként. A röplabdázás kalóriaigénye például óráként 350-400 kcal, a labdarúgásé 550-700 kcal, a kajakozásé 760-800 kcal. Az intenzív úszás, ami alatt egy versenyúszó edzésprogramját értjük, akár 1400-1900 kcal-t is igényelhet egy óra alatt. Gondolj csak bele, hogy azok az élsportolók, akik naponta több edzésen is részt vesznek, mennyivel több energiát használnak el, mint a fizikai aktivitást nem végző emberek! Egy szellemi munkát végző, nem sportoló felnőtt férfi napi energiaszükséglete kb. 2500-3000 kcal. Ezzel szemben egy sportoló akár 6-7000 kilokalóriát vagy többet is eléget naponta. Michael Phelps [májkül pelpsz], többszörös olimpiai bajnok úszó napi energiaszükséglete például12 000 kcal! Fontos kihangsúlyozni, hogy a különböző táblázatokban szereplő értékek csak hozzávetőleges adatok, hiszen az energiafelhasználást az intenzitás, az életkor, a nem és a testsúly is jelentősen befolyásolja.
Az anyagcsere változásaihoz tartozik még, hogy a különböző tápanyagok feldolgozása is igényel bizonyos energiamennyiséget. Továbbá hatással van rá a környezeti hőmérséklet változása is. A környezeti hőmérséklet emelkedése és csökkenése is fokozza az energiafelhasználást.

Ajánlott irodalom

Dr. Osváth Péter: Sportélettan, sportegészségtan, Budapest, 2010.

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision