Előzetes tudás

A tananyag feldolgozásához ismerned kell a civilizációs fejlődés hatásait, illetve legyél tisztában a biológiai alapfogalmakkal.

Tanulási célok

Megismerheted az egészséges életmód összetevőit és a sport hatását az ember szervezetére.

Narráció szövege

A civilizációs fejlődés számos pozitív hatását észlelheted a mindennapokban. Ilyen például a közlekedés fejlődésének köszönhető gyorsabb és kényelmesebb utazás, vagy a számítógép és internet elterjedése, amivel gyorsabbá és egyszerűbbé vált a kommunikáció és az információáramlás.
Mindezek viszont egy kényelmesebb mozgásszegény életmódot is magukkal hoztak, ami számos betegség rizikófaktora lehet, mint például a kóros elhízásé.
Az Egészségügyi Világszervezet, vagy más néven WHO, az a szervezet, amely ezzel a kérdéssel foglalkozik. Kutatásokat végeznek az emberek egészségi állapotával kapcsolatban, illetve megfogalmazták az egészség definícióját is. A WHO szerint az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség és fogyatékosság hiánya. Egészségi állapotodat számos tényező befolyásolja, és ezek mind-mind olyan dolgok, amikre te is oda tudsz figyelni és tudsz rajtuk változtatni. Ilyen például az egészséges táplálkozás és a káros szenvedélyek kerülése. Nem egészséges például gyorséttermekben étkezni, dohányozni, vagy túlzott mértékű alkoholt fogyasztani. Biztos hallottad már azt a szót, hogy stressz. Azt jelenti, hogy a szervezetet különböző ingerek érik, amikhez alkalmazkodnia kell. Például a felgyorsult életvitellel kapcsolatos mindennapos események: a túlzsúfolt városi környezet, munkahelyi elvárások, zajártalom. Az úgynevezett szociális jólét érdekében fontos, hogy jó alkalmazkodó és problémamegoldó képességed legyen. Így az esetleges konfliktushelyzetek nem okoznak számodra stresszt. Ha megfelelő stresszoldó technikát választasz, akkor szintén teszel valamit az egészségedért. Sokan a dohányzás mellett döntenek, ami azonban nagyon káros a szervezetre. Sokkal jobb, ha sporttal, mozgással vezeted le a feszültséget. A sport nemcsak a feszültséglevezetés eszköze, hanem az egyik legfontosabb alappillére egészséged megőrzésének. A rendszeres fizikai aktivitásnak óriási jelentősége van napjainkban. A sport a mozgásszegény életmód és az ebből fakadó betegségek legjobb ellenszere.
A rendszeres edzés hatására javul az anyagcsere, gyorsabb lesz az emésztés, ami segít megelőzni az elhízást. A keringési és a légzőrendszer működése is megváltozik. Sokkal gazdaságosabban fog működik a szív és a tüdő, ezáltal elkerülhetők a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések. A sport hatására fejlődik az izomzat, a csont- és ízületi rendszer, így kisebb az esélye a tartáshibák, gerincpanaszok kialakulásának. A rendszeres testedzés jótékony hatásait olyan területeken is észlelheted, mint a tanulás vagy később a munkahely. A sportolók, főleg az állóképességi sportágat űzők, nem csak a fizikai, hanem a mentális terhelést is jobban bírják. Többet és hatékonyabban tudnak tanulni vagy dolgozni.
Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés is. Sokan azért betegednek meg, mert túlhajszolják magukat. Túlzásba viszik az edzések gyakoriságát, időtartamát vagy túl sokat dolgoznak, és szinte soha nem pihennek. Pedig a pihenés ugyanolyan jelentőséggel bír, mint bármelyik másik tényező! Minden ember számára az egészség a legfontosabb dolog. Egészséged megőrzése érdekében viszont tenned kell! Figyelned kell a táplálkozásodra, a rendszeres fizikai aktivitásra és a pihenésre, valamint ezek egyensúlyára.

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Dr. Osváth Péter: Sportélettan, sportegészségtan, Budapest, 2010.

Dalmady Zoltán: A sportok egészségtana, Budapest, 1913.

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision