Előzetes tudás

Ismerned kell a biológia és az egészségtan alapfogalmait.

Tanulási célok

Áttekintheted és megértheted a gyorsasággal kapcsolatos edzéselméleti területeket.

Narráció szövege

A gyorsaság fejlesztésének összefoglalásához a világ talán legnépszerűbb versenyszámát vesszük példának. A 100 méteres síkfutás méltán lehet a gyorsaság kiemelt képviselője. A világ leggyorsabb embere a gyorsaság szinte minden megjelenési formáját bemutatja kevesebb, mint 10 másodperc alatt!
Azért szinte, mert van kivétel! Usain Boltnak a rajtpisztoly lövését követően nincs más dolga, mint azonnal reagálni, a legnagyobb erővel kirobbanni a rajtgépből, felgyorsulni a maximális sebességre, végül pedig fenntartani néhány másodpercig ezt a szélsőséges terheket jelentő állapotot. A kivételre visszatérve pedig elmondhatjuk róla, hogy két fehér csík között, látva a célt, nincs szüksége helyzetfelismerési gyorsaságra, más néven helyzetváltoztató gyorsaságra.
De nézzük először az előzményeket! Usain Bolt genetikailag kódolt adottságai, mint a gyors és a lassú izomrostok aránya, a vázizomzata, az ízületei és a csontozata kiemelkedő alapot jelentettek számára. Valószínűleg hegedűművészként is gyorsabban futna a legtöbb átlagembernél, de szerencsére időben felfigyeltek rá a szakemberek, és atléta lett!
Kitartó edzésmunkával fejlesztették: - a reakciógyorsaságát a rajtjeltől a támlanyomásig - a mozdulatgyorsaságát a támlanyomástól a támla elhagyásáig - a gyorsulási képességét a támla elhagyásától a maximális sebesség eléréséig - a gyorsasági erejét vagy a gyors erőt a maximális haladási képességért - a gyorsasági állóképességét a maximális sebesség fenntartásáért.
Az edzők körültekintően ügyeltek az edzésmódszerek betartására. Indirekt módszerrel javították a mozgástechnikáját futóiskolai gyakorlatokkal és futófeladatokkal, a mozgásában résztvevő izmok gyorserejét növelték ismétléses módszerrel, emelkedőn futással, lépcsőfutással, szökdelő gyakorlatokkal, az izmait pedig nyújtották, és az ízületi mozgékonyságát növelték stretchinggel és gimnasztikai gyakorlatokkal.
Direkt módszerrel fejlesztették a maximális, vagy szupramaximális sebességgel végzett verseny-mozgását. A szupramaximális sebességet könnyített körülmények között, mint a lejtőn, vagy erős hátszélben futással lehet elérni. Az edzésmunkához az ideális feltételeket tökéletes technikával, tökéletes erőnléttel, pihent állapottal és magas szintű koncentrációval érték el.
Usain Bolt 2009-es, ma is élő 9,58 másodperces világcsúcsa előtt az alábbiak jellemezték az edzettségi állapotát. - Az anatómiai lehetőségei, a biomechanikai törvénye, valamint az edzői tapasztalat alapján kialakult helyes technikát elsajátította. - A mozgásában résztvevő izmok gyors rostjainak szelektív hipertrófizációja kialakult. - A versenymozgásban közvetlen módon részt nem vevő antagonista izmok ellazítási képessége kialakult. - A versenymozgást létrehozó izomcsoportok magas szinten mozgósíthatóak lettek.
Szóval gyorsabb akarsz lenni? Csak meg kell találnod a számodra legmegfelelőbb sportágat, és már indulhat is a fejlődés! És hol a határ? Hinnéd, hogy a világ leggyorsabb emberét a döntőkben az első 10 méteren szinte mindenki megveri?!

Ajánlott irodalom

Rigler Endre: Az általános edzéselmélet és módszertan alapjai III. A felkészítés: a kondicionális képességek fejlesztése. Jegyzet az iskolarendszeren kívüli sportszakemberképző tanfolyamok részére. OTSH, Budapest, 2000.

Széchenyi J.: Stretching. Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest, 1992. 3–5. o.

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision