Előzetes tudás

Ismerned kell a biológia és a sportegészségtan alapfogalmait.

Tanulási célok

Megismerheted a fáradás edzéselméleti jelentőségét, megértheted az edzésfolyamatban betöltött szerepét.

Narráció szövege

Hűbele Balázs minden edző álma. A lelkesedése és a fegyelme miatt rendkívüli terheket képes elviselni. De szabad-e a végletekig kihasználni ezt a jó tulajdonságát? Még ha maga Hűbele Balázs tovább folytatná is az edzést, a jó edző tudja, hogy a pihenés ugyanolyan fontos része a hatékony fejlődésnek, mint maga az edzésmunka.
Pihenjünk! A test ilyenkor is teszi a dolgát. Feltölti a lemerült energiakészleteit, helyreállít. Ezt nevezzük regenerációnak.
A terhelés a sportteljesítmény szempontjából akkor hatékony, ha a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű pihenést is biztosítjuk a versenyző számára. Ha Hűbele Balázs nem pihen eleget és túlterheli magát, akkor sérülés és teljesítményromlás következhet be.
Ki bírja tovább, ki és mikor fárad el? Ezek a kérdések jogosan merülnek fel egy sportolónál. A válasz egyszerű, egyszer mindenki elfárad, hisz a terhelés természetes velejárója az elfáradás. Egy versenyszituációból az jöhet ki győztesen, akinél a fáradtság minél kevésbé, minél későbbi időpontban csökkenti a sportteljesítményt.
A túlterhelésből adódó elfáradásnak több típusát ismerjük. A testi fáradságon kívül szellemi, érzékszervi és érzelmi fáradtság is befolyásolhatja az aktuális teljesítményünket. A testi fáradtság jelei könnyen és korán felismerhetőek: teljesítménycsökkenésben, koordinációs zavarokban, fizikai fájdalomban mutatkoznak. Ezzel egyidejűleg jelentkezhet az érzékszervi fáradtság (például a látótér csökkenése) és a kognitív fáradtság (amikor például nem tud fejben taktikai elemeket megoldani a sportoló). A szellemi, érzelmi fáradtság később fejti ki a hatását, és egyben sajnos tartósabb is. Következményeként jelentkezhet depresszió, apátia, érzelmi instabilitás, fokozott érzékenység a környezet ingereire vagy a koncentráció csökkenése.
Nézzük meg, hogy Hűbele Balázs felkészült edzőjének van-e arra ötlete, hogy lelkes tanítványa hogyan pihenhetné ki magát! Ahogy az edzésmunkának, úgy a pihenésnek is számos módja van. Ha Balázs mondjuk tornász, talán örülni fog a fáradtságos, hosszú versenyidőszak után, ha a társaival focizhat egyet végre. Vagy ha egész évben futballozott, lehet, hogy szívesen röplabdázna egyet a strandon. Egy pihenő, átmeneti időszakban, számos kiegészítő sportág tarthatja szinten a legfontosabb edzettségi mutatónkat. Még ha bizonyos mértékben, átmenetileg romlik is a teljesítményünk, cserébe új lelki energiákkal feltöltődve vághatunk bele a következő időszak fáradtságos edzésmunkájába.

Ajánlott irodalom

Dubecz József: Általános edzéselmélet és módszertan. Rectus Kft., Budapest, 2009.

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision