Előzetes tudás

Legyél tisztában a sportegészségtan alapfogalmaival és a biológiai alapfogalmakkal!

Tanulási célok

Megismerheted az edzéselmélet legalapvetőbb fogalmait, megértheted kialakulásának alapmechanizmusát.

Narráció szövege

Mint minden élőlény, az ember is, túlélésre törekszik. Az őt érő megpróbáltatásokat el akarja viselni, és föl akar készülni a szervezetét terhelő hatások elviselésére. A nehézségek alapvetően lehetnek fizikai jellegűek és az érzelmeinkre, gondolkodásunkra hatóan mentális jellegűek. Egy fizikai vagy mentális terhelés a szervezetünket alkalmazkodásra készteti. Az edzés ilyen fokozott fizikai és mentális terhek céltudatos adagolását jelenti. Ilyen módon, ha téged valaki felkészít és edzésre fog, a testi képességeidet is különböző feladatok elé állítja, ami egyúttal szellemi megerőltetést is jelenthet számodra.
Egy jó edzés három részből: bevezető, fő és levezető részből áll. A bevezető rész bemelegítést, felkészítést, ráhangolást és személyiségedre ható feladatokat tartalmaz, a levezető rész pedig lazítást, nyújtást és levezetést. A fő rész tartalmazza az edzésfeladatokat, azaz lehet fizikai, technikai, taktikai és a személyiségedre ható képzés. Ha elmész az edzésre, az edzőnek tudnia kell, hogy a tested milyen képességét, tulajdonságát akarja fejleszteni. Ismernie kell, hogy a sportágadban milyen tudás szükséges számodra, valamint nagyon fontos ismernie a személyiségedet: mennyire tudsz együttműködni esetleges csapattársakkal, mennyire vagy kitartó, hogyan tűröd a monotonitást, és mennyire vagy gyors gondolkodású. A bevezető és levezető részek egy edzésben legalább olyan fontosak, mint a fő rész. Amikor megszülettél, jó pár dolog eldőlt. Például nem lehetsz egyszerre alacsony és magas, vékony és hízásra hajlamos, laza és kötött izomzatú stb. Testünk rengeteg tulajdonsággal rendelkezik, amiknek a rád jellemző kombinációja meghatározza, hogy mire vagy a legalkalmasabb, milyen sportágban tudsz a legtöbbet elérni. Az edző kiválaszt egy módszert, amivel nehézséget okoz neked. Igen, tulajdonképpen, amit veled tesz, az neked rossz. Na, jó, ha úgy vesszük, minden edzést lehet élvezni, de az edzésmunka a testednek fizikai és egyben szellemi terhet is jelent.
A jó edző összhangot teremt a terhelések és pihenők között, veled partnerként célokat tűz ki, és a célokhoz edzéstervet készít. Egy edzéstervben rendkívül sok összetevőre kell figyelni. A fő cél az, hogy a teljesítményszinted fokozódjon. Ha már versenyzel, fontos, hogy a versenyzés idején a legjobb formádat hozd! Az edzésterv rendkívül sok tényező figyelembevételével készül el. Például figyelembe veszi az életkort, a célokat, az edzettségi szintet. Ezek alapján készül el az edzésterv, amit ciklusokra lehet bontani aszerint, hogy mi a fő cél. Lehet időszakos, éves vagy akár olimpiai ciklusra vonatkozó edzéstervet is készíteni.
Edzettségi állapotodat számos eszközzel lehet javítani. A különböző testgyakorlatok segítségével egyes szervek, szervrendszerek, pl. a szív-, a keringési- és a mozgatórendszer működése javítható. A szabad levegőn végzett testedzés, a napfény, a víz mind kiváló eszköz az ellenálló képesség, egyben az edzettség növelésére. Egy aktív versenyzőnek nem kell bemutatni a szellemi felkészülés fontosságát sem. Meghatározott időközönként az edzés folyamatába ellenőrzéseket és ezekre épülő értékeléseket is be kell építeni. A kiértékelt adatok segítségével az edzésmunka év közben is tervezhető, a sportoló speciális igényeihez alakítható. Káros teljesítménynövelő eszközök a doppingszerek, amik fokozottan egészség- és személyiségkárosító hatásúak, ezért sportversenyeken a használatuk szigorúan tiltott!

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Dubecz J.: Általános edzéselmélet és módszertan, TF, Budapest, 2009

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision