Előzetes tudás

A tananyag feldolgozásához szükséged van a biológia és a sportegészségügyi ismereteid felelevenítésére.

Tanulási célok

A videó megnézése után látni fogod a sport és az egészség kapcsolatát. Kiderül, hogy létezik-e egészség sport nélkül, és az is, hogy az élsport egészségkárosító-e.

Narráció szövege

Egészségesnek lenni jó, mindenki szeretné, ha azt mondhatná: „én teljesen egészséges vagyok”. De valójában mi is ez a fogalom? Az egészséget meg kell szereznünk vagy már készen kapjuk, csak élnünk kell tudni vele?
A kérdések megválaszolásához nem árt, ha ismeritek a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet egészségfogalmát, amely így szól: az egészség a teljes testi, lelki és szociális „jóllét” állapota, nem csupán a betegség vagy a fogyatékosság hiánya.
Ennek értelmében nem mondhatjuk, hogy ha épp nem vagyunk betegek, akkor egészségesek vagyunk, mert emellett a lelki békének (pl. a stressz- és konfliktusmentes életvitelnek) és az élethez szükséges minimális feltételeknek is meg kell lenniük (pl. lakhatás, étkezés, ruházkodás stb.). Az egészség egy dinamikusan változó állapot, amelyben egyszer nagyon közel, máskor igen távol kerülünk attól a hőn áhított „jólléttől”.
Ha pontosabb képet szeretnénk kapni arról, hogy mi is az az egészség, érdemes áttekintenünk az „Egészség 12 pontját”. Ez megmutatja, hogy mit tegyünk akkor, ha a WHO szerinti, teljes egészségi állapotot akarjuk el érni.
Az egészséges életmód 12 pontját alkotja a személyi higiénia; az egészséges táplálkozás; a sok mozgás; a stressztűrés, stresszkezelés (önismeret, önértékelés); a dohányzás mellőzése; a kevés alkoholfogyasztás; a drogtagadás; a kiegyensúlyozott szexuális élet; az időben orvoshoz fordulás; az együttműködés az egészségüggyel, segítő foglalkozásúakkal; a környezetvédelem, környezettisztelet; a balesetvédelem.
A sok mozgás kritériumáról érdemes pár szót ejteni. Vajon miért ilyen fontos ez? Azért, mert mi, emberek úgy lettünk „megalkotva”, hogy mindennapjaink és életünk nagy részét mozgással töltsük. A szervezetünk így alakult ki, igényli a mozgást. E feltétel teljesülése nélkül nagyon nehéz elérni, hogy egészségesnek érezzük magunkat. Őseink csak úgy juthattak táplálékhoz, ha megkeresték, begyűjtötték, elejtették azt. Ha pedig jobb életkörülményekre vágytak, vándoroltak egyik helyről a másikra. Ma pedig mindent készen kapunk: az ételt, a szórakozást és ma már akár a vásárlást is. Sokan egész nap csak ülnek a TV és a számítógép előtt, azaz ülő életmódot folytatnak. Ülünk otthon, az iskolában, de még a munkahelyek többségén is. Így a természetes mozgásigényünket képtelenek vagyunk kielégíteni. Ezt igyekszik kompenzálni a testnevelésóra, a szabadidős testmozgás és a diáksportkör is azáltal, hogy próbálja megszerettetni veletek a sportot és a mozgást magát, hogy felnőve saját igényetek, belső késztetésetek legyen a sportolásra.
Azáltal, hogy mozgunk, sportolunk, erősítjük a szív- és keringési rendszerünket, javítjuk a tüdőnk oxigénfelvételi képességét (így az agyunk is hatékonyabban dolgozik), izmaink fejlődnek és – megfelelő testmozgás esetén – az ízületeinket is óvjuk. Emellett a mozgás olyan hormonokat szabadít fel a szervezetben (az egyik neve endorfin), amelyek által boldogabbnak érezzük magunkat és jobb lesz a közérzetünk. Ráadásul az olyan betegségek kockázata is csökken, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy az elhízás.
A versenysportolók esetében, akik napi rendszerességgel edzenek, felmerülhet a kérdés, hogy nem károsíthatja-e az egészségüket a sport. Nem törvényszerű az, hogy ha valaki versenyszerűen sportol, akkor egészségkárosodást szenved, például megkopnak az ízületei. Az edzés szakszerűségén nagyon sok múlik. Egy tudatosan átgondolt felkészítési rendszerben jelentősen csökkenthető a sérülések kialakulásának esélye.
Az egészséget, mint látjátok, nem könnyű elérni, viszont annál könnyebb elveszíteni. Elég egy rossz mozdulat, egy baleset vagy a nemtörődömség, és ismét küzdhetünk az optimális egészségi állapot eléréséért. Legjobb, ha tudatosítjátok: az egészségetek a legfontosabb kincsetek, egy olyan érték, amit óvni, félteni kell (mint a legújabb okostelefonunkat vagy laptopunkat). Ha nem vigyázunk rá és nem foglalkozunk vele, elveszti ragyogását, többé nem lesz vonzó sem a becses tárgy, sem pedig a birtoklója, és ezt senki nem szeretné.
Hiszen meg lehet mindenünk: szép ház, menő autó, sok-sok pénz, de ha mindezekhez egészségünk kárán jutunk, akkor hibát követünk el, mert rossz egészségi állapotban csak rövid ideig tudjuk majd élvezni azokat. Biztos, hogy megéri?

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Házipatika: Az egészséges táplálkozás 12 pontja, http://www.hazipatika.com/taplal...

Szabó Ferenc: Az egészséges életmód nyolc alappillére, http://www.szaboferenc.hu/fme/20...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision