Előzetes tudás

Légy nyitott arra, hogy megismerd önmagad! Ez nem könnyű feladat, hiszen szembenézni erősségeinkkel, gyengeségeinkkel őszinteséget kíván. Ezt azonban gyakran magunkkal szemben sem várjuk el.

Tanulási célok

Tudni fogod, miért fontos az, hogy megismerd saját magad,, vagyis megtudod, miért fontos az életedben a helyes önismeret. Megismerhetsz néhány egyszerű módszert, amelyekkel közelebb juthatsz saját magad megismeréséhez.

Narráció szövege

Mennyire ismered saját magad? Erre a kérdésre talán nem is tudsz egyértelmű választ adni. Pedig minél jobban ismered magad, annál könnyebben fogsz boldogulni az életben. Fel tudod mérni az erősségeidet, a gyengeségeidet, tisztában leszel az értékeiddel. Önmagunk megismerése már kiskorunkban, a családban elkezdődik. Később a család mellett megjelennek a különféle oktatási helyszínek, mint például az óvoda, iskola. Ez a folyamat nem ér véget az iskolában, hisz tanulunk magunkról a munkahelyünkön, otthon, a családtagjainktól, a munkatársainktól, a barátainktól.
Azt gondoljuk, mi ismerjük a legjobban magunkat. Hiszen mindannyiunknak van egy kialakult képe magáról. Ugyanakkor ez csak részben egyezik azzal a képpel, amelyet mások látnak vagy gondolnak rólunk. Az énkép a saját magunkról kialakított nézetek, gondolatok, érzések összessége. Mintha puzzle-t raknánk ki. Az énképed a környezed hatására alakul, ahogy számtalan visszajelzést kapsz kis gyermekkorodtól mindaddig, amíg élsz. Az énkép fejlődése során kitüntetett szerepe van a serdülőkornak. Ekkor minden serdülő, így te is, jelentős testi és lelki változásokat él át. Ilyenkor a legtöbb serdülő kritikus magával és a környezetével szemben, jellemzőbbé válik az önmegfigyelés, a saját magunkról való gondolkodás. Fontossá válik a kortársak véleménye, míg a szülők meglátásaira kevesebbet adsz. Idővel azonban, ahogy a gondolkodási folyamatok is egyre bonyolultabbakká válnak, az énképed is egyre összetettebb lesz. Olyan kérdésekre keresed a választ, mint például: Ki vagyok én? Milyennek látom magam? Milyennek látnak mások? Mi a célom az életben? Ezek a kérdések egész életünk során elkísérnek bennünket.
Az énképed nem egy egységes struktúra, többféleképpen értelmezhető. Egyrészt van egy énkép, amelyet te alakítasz ki magadról, ezt nevezzük aktuális énképnek. Például: „Jó sportoló vagyok.” Vagy: „Kedvelnek az osztálytársaim.” Az aktuális énkép tehát azt mutatja meg, hogy éppen milyen tulajdonságokat gondolsz jellemzőnek magadra. Hogy milyen szeretnél lenni, mire vágysz, az ideális vagy vágyott énkép mutatja meg. Például: „A legjobb barát akarok lenni!” Vagy: „Karcsúbb szeretnék lenni!” Az elvárt énképben, amely az énképek harmadik dimenziója, már megjelennek mások elvárasai és szabályai: „Elsőnek kell lennem a versenyen, ezt várják tőlem a szüleim és az edzőm is!”
Problémát az jelenthet, ha az aktuális énképed túl távol van a vágyaidtól vagy épp az elvárt énképedtől. Ez állandó feszültséget okoz. Ezért fontos, hogy a saját magadról kialakított képed elég stabil, átgondolt, másokkal is többször értelmezett, magad számára jól körülhatárolt legyen, vagyis legyen önismereted. Az önismeret feltétele, hogy legyen képed önmagadról. Ebben támogathat a sport is, hiszen nagyon sok mindenre megtanítja az embert, többek között rendszerességet, időbeosztást tanít, helyes önismeretre nevel. Sportolás közben sok mindent megtudunk és ezáltal megtanulunk magunkról.
Önmagad megismeréséhez hatékony módszer a naplóírás vagy ennek modern változata, a blogírás. Leginkább azért kedvelt ez a műfaj, mert megírhatod benne a számodra legfontosabb gondolataidat. Írás közben megfogalmazod azokat az egyébként kósza gondolatokat, amelyek foglalkoztatnak, a gondolatfoszlányok, érzelmek, érzések konkréttá válnak, esetleg magad számára is fogalmazod meg őket először. Próbáld ki te is! Írd meg, mi történt Veled? kik a barátaid? mit csináltatok együtt? hogy érezted magad közben? mire vágysz?
A reálisabb önismerethez néhány egyszerűbb gyakorlat elvégzésével is eljuthatsz. Ezeket végezheted másokkal együtt is, egy hozzáértő tréner segítségével. Az ilyen csoportokat nevezzük önismereti csoportoknak. Vagy törheted a fejed egyedül önismereti tesztek, feladatok kapcsán. Ez utóbbira példa a következő gyakorlat: Képzeld el, hogy létezik egy nagy szemétdomb, ahová kidobhatod azt a tulajdonságodat/viselkedésmódodat, amelyet nem kedvelsz magadban, vagy amely rendszeresen bajba sodor! Képzeld el azt is, hogy létezik egy olyan bolt, ahol a polcról leveheted azt a tulajdonságot/adottságot, amelyről azt gondolod, hiányzik belőled, és könnyebb lenne az életed, ha ezt birtokolnád! Írd fel egy lapra a nemkívánatos tulajdonságot egy „szemétdomb” című lapra, a hiányzó kívánatosat pedig a „varázsbolt” alá!
Ha ezt megtetted, gondold végig: Milyen nehézségeket okoz az életében a felírt tulajdonság hiánya? Mit tanácsolnál magadnak, hogy ezen változtass? Kitől kérhetnél ebben segítséget? Milyen lépésekkel juthatsz közelebb a célodhoz?

Ajánlott irodalom

Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan. Metódus-Tan Bt., Budapest, 2010.

Léleknavigátor, Az énkép és az önértékelés, http://www.leleknavigator.hu/tem...

Kamaszpanasz, A helyes önértékelés a kulcsszó? http://www.kamaszpanasz.hu/hirek...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision