Előzetes tudás

Ismerned kell a biológia és a sportegészségtan alapfogalmait.

Tanulási célok

Megismerheted és megértheted az erővel kapcsolatos edzéselméleti fogalmakat.

Narráció szövege

Az erőnket alapvetően meghatározó vázizomzatunk genetikailag kódolt tulajdonságokkal rendelkezik. Az izom az egyénre jellemző arányban tartalmaz gyors és lassú izomrostokat. A gyors izomrostoknak két fajtája van, ebből az egyik nagy erőkifejtésre képes, viszont gyorsan elfárad. A másik kevésbé fáradékony, de csak közepes erőkifejtésre képes. A lassú izomrosttípus ellenben igen ellenálló a fáradással szemben, de csak kisebb erőkifejtés mellett. Ezen rosttípusok aránya egyénenként változó, ezért eltérő adottságú izomzatról beszélhetünk. Testünk adottságai nagyban befolyásolják, hogy alkalmasak vagyunk-e egy sportágra, eredményesek leszünk-e benne. Jó hír azonban, hogy minden kondicionális képesség, így az erő is fejleszthető. Az erőfejlesztés szerteágazó lehetőségei a testi működés összetettségéből adódnak.
A különböző erőfejlesztő eljárások során a testben bonyolult alkalmazkodási folyamatok mennek végbe. E változások érintik az izom vérellátását, összeköttetését az idegekkel, és hatással vannak az érintett izomrostok szerkezetére is. A szervezet az adott terhelésre válaszul a lehető legjobb feltételeket teremti meg önmaga számára.
Nézzük meg példaként az erő két megnyilvánulási formáját! Ha a testnek maximális terheléssel azt üzenjük, hogy nem elég a rendelkezésre álló maximális erő, akkor az adaptáció során megvastagszik az izomrost keresztmetszete, a sejtek mozgósítható energiaraktárai nagyobbak lesznek, az anyagcseréjük felgyorsul, az ideg-izom kapcsolat szinkronizációja javul, így az izom végül nagyobb maximális erőkifejtésre lesz képes.
Ugyanez az izom egy hosszan tartó alacsony erőkifejtést kevésbé lesz képes kiszolgálni, mert nem azokat a rostokat késztette fokozott működésre, amelyek a működésüknél fogva erre alkalmasabbak.
A másik véglet felől megközelítve, egy hosszútávfutó kisebb tömegű izomzatát és annak lassú izomrostjait könnyebben látja el oxigénnel a kialakult hajszálér-rendszer, így biztosítja számára a megfelelő energiát. Ez az izom azonban kisebb maximális erőre lesz képes a kisebb keresztmetszete miatt.
A lelkes felkészülés során azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az adaptáció természetes körülmények között a megváltozott élethelyzetekhez való alkalmazkodást szolgálja, ezért időre van szükség hozzá. Korszerű edzéselméleti ismereteink segítségével sokkal nagyobb terhelést és gyorsabb izomgyarapodást vagyunk képesek előidézni, mint amit az ízületeink és a csontrendszerünk károsodás nélkül elviselnek. A különböző izomtömeg-növelő szerek többek között ezért is fokozottan veszélyesek a csont- és az ízületi rendszerre. A szervezet harmonikus alkalmazkodásához az edzéselvek szigorú betartására van szükség. Az egyéni életkori és a nemi sajátosságok figyelembevételével kimagasló eredmények érhetők el. Az erő a legszélsőségesebb határok között fejleszthető kondicionális képesség.

Ajánlott irodalom

Dubecz József: Általános edzéselmélet és módszertan. Jegyzet a középfokú edzőképzés részére. ÖTM Sport – Rectus Kft., Budapest, 2009. 1–274. o.

Dr. Nádori László: Edzéselmélet és módszertana. Testnevelési Főiskola Továbbképző Intézet, Budapest, 1980.

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision