Előzetes tudás

A tananyag magas szintű megtanulásához tekintsd át a sportági ismeretek videóit!

Tanulási célok

A tananyag célja, hogy betekintést nyerj a fogyatékos személyek sportjába. Megismerd a fogyatékos személyek sportjának kialakulását, a sportesemények felosztását és azok jellemzőit.

Narráció szövege

A fogyatékossággal élők nemzetközi sporteseményeiről láthatsz most képeket.
A világ sportéletének középpontjában az olimpia áll, ez a legnagyobb szabású és nívójú sportesemény napjainkban. Minden sportoló álma, hogy olimpián vehessen részt. Ezen az eseményen azonban fogyatékossággal élő személyek nem versenyezhetnek, számukra egy másik esemény nyújtja képességeik versenyszerű összemérésének lehetőségét, ez pedig a Paralimpia. Ez a fogyatékos sportolók legrangosabb sporteseménye.
A paralimpia története 1948-ban, Angliában kezdődött, ahol is a Stoke Mandeville-i kórház orvosai és dolgozói az ott lábadozó hadirokkantak számára kerekesszékes íjászversenyt szerveztek. Az volt ezzel a céljuk, hogy visszaadják a fogyatékossá vált emberek számára az élet értelmét és örömét, hisz az ehhez vezető út – gondolták – sporttal van kikövezve. A kezdeményezés nagy sikert aratott és évről-évre egyre több ország egyre több sportolója csatlakozott a sporteseményhez.
1952-ben, a helsinki olimpia évében és helyszínén rendezték meg az I. Stoke Mandeville-i Játékokat. Ez tekinthető a paralimpia ősének, azonban a paralimpiát csak 1988 óta nevezzük úgy, ahogy napjainkban. Mit is jelent pontosan a paralimpia szó? Két elmélet van a köztudatban. Az egyik, hogy a paralimpia szó a paraplég (azaz bénult) és az olimpia szóösszetételből alakult ki, míg a másik elgondolás szerint a paralel (azaz mellett, párhuzamosan) és az olimpia szóösszetételből lett megalkotva. Mind a kettő helytálló lehet, hiszen a paralimpia elsősorban a mozgásszervi, valamint az értelmi fogyatékosok és a látássérültek világjátéka, ami párhuzamos az olimpiával, hiszen az olimpia után 3 héttel, annak helyszínén rendezik meg azt. Erről 2001-ben megállapodás is született a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) között, hogy ez a jövőben is így lesz.
A paralimpiának is van téli és nyári eseménye. A nyári paralimpián 22 sportágban mérhetik össze az erejüket a sportolók, például íjászat, kerékpározás, lovaglás, csörgőlabda, bocsa, úszás, ülőröplabda, kerekesszékes kosárlabda stb. A téli paralimpián pedig 5 sportágban versenyezhetnek a sportolók, ezek az alpesi és északi sí, a kerekesszékes curling, a jéghoki és a biatlon.
Mi, magyarok a paralimpián is kiváló sportolókkal képviseltetjük magunkat. A 2012-es londoni paralimpiáról például 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal tért haza a magyar delegáció. A legeredményesebb magyar paralimpikon napjainkban Sors Tamás úszóklasszisunk.
Sajnos a paralimpia sem mentes a csalásoktól: 2000-ben Sydney-ben történt meg az, hogy a spanyol kosárlabdacsapat teljesen ép értelmű játékosokkal állt ki a mérkőzéseken és első helyen végeztek. Azonban fény derült a csalásra, így ennek hatására az IPC úgy döntött, nem ad lehetőséget az értelmi fogyatékosoknak a paralimpián való indulásra. A legutóbbi, 2012-es játékokon azonban ismét lehetőséget kaptak az értelmi fogyatékosok, persze szigorú felügyelet mellett.
A paralimpia mellett más kiemelt versenyei is vannak a fogyatékossággal élőknek. A siketek világjátékát siketlimpiának nevezik, míg az értelmi fogyatékosok sporteseményét speciális olimpiának. Létezik világméretű sportrendezvénye a szervátültetett embereknek is, ez a szervátültetettek világjátéka.
A sportolási lehetőség egyetemes emberi jog, így az abban való részvételt is az mindenki számára, ezt tehát a fogyatékos személyek számára is biztosítani kell. A fogyatékos sportolók által elért sportteljesítmények nem feltétlenül a rekordok megdöntése, sokkal inkább a sport egyetemes értékeinek bemutatása miatt kimagaslóak. Töltsön hát el bennünket büszkeséggel, hogy fogyatékos sportolóink is kiváló eredményeket érnek el! Tiszteletre méltó a bátorságuk és a küzdeni tudásuk. Becsüljétek meg őket, és ha tehetitek, nézzetek bele az elkövetkezendő paralimpiák eseményeibe!

Kapcsolódó fogalmak

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision