Előzetes tudás

Ismerned kell a korosztályodnak és életkorodnak megfelelő szókincset.

Tanulási célok

Tudni fogod, hogy milyen feladatokkal tudod fejleszteni a szókincsedet. Segíteni fog a helyes kérdezési technika a tananyagok feldolgozásában.

Narráció szövege

Bizonyára kerültél már olyan élethelyzetbe, amikor egy izgalmas emberrel találkoztál, s őszintén szeretted volna jobban megismerni őt, de a találkozás mégis kínos csendbe, zavart nevetgélésbe fulladt. Az ilyen esetekben nagy segítség lehet, ha jól tudsz kérdezni. A hatékony kérdezés azonban a tanulás közben is nagy segítség. Gondolj csak arra, hogy egy hosszú szöveg van előtted, s nem tudod, hol és hogyan is kezdj a feldolgozásához! Egy ilyen helyzet mögött több ok is húzódhat. A legfontosabb azt tisztázni magadban, hogy az olvasásod folyamatos-e, megérted-e azt, amit olvasol. Ha nem vagy csak nehezen érted azt, amit olvastál, haladéktalanul el kell kezdeni fejleszteni ezt a készségedet. Ez gyakori eset, ne félj bevallani, hisz a tanulási nehézségek több mint a felét olvasási vagy szövegértési hiányosságok okozzák. Ha ez rendben van, akkor a következő lépés, hogy a szöveget hatékonyan tudd feldolgozni. A hatékony feldolgozásnak sok formája van, most ismerkedjünk meg azokkal, amelyeket az iskolában is tudsz alkalmazni! Az egyik legjobb módszer, ha kérdések segítségével tanulsz, kérdéseket teszel fel és azokra mindig próbálsz helyesen válaszolni. A tankönyveidben, az egyes tananyagok, témák végén általában ellenőrző kérdéseket találsz, amivel felmérheted a megszerzett tudásodat. De ezek a kérdések másra is jók. Mielőtt belekezdenél a szöveg olvasásába, gondold át, mire számíthatsz a kérdések alapján! Ezek a kérdések ugyanis a szöveg legfontosabb pontjaira világítanak rá. Előre elolvasva ezeket az ellenőrző kérdéseket, egy rövid vázlat alakul ki a fejedben arról, hogy miről is fogsz majd a szövegben olvasni. Azért is hasznos, ha így dolgozod fel a szöveget, mert ha tudod a kérdéseket, amelyekre a válaszokat meg kell majd keresni, kevésbé kalandozik el a gondolatod. Ilyenkor az agyunk sokkal alaposabb elemzésnek veti alá a szöveget, mintha csak egyszerűen olvasnád. A feldolgozandó szöveg olvasása közben pedig már keresheted ezekre a kérdésekre a választ. Miután elolvastuk a rövid szöveget, nézzük, milyen válaszokat adhatunk a már feltett kérdésekre! Törekedj arra, hogy egész mondatokkal felelj! A tanulásban még többet segíthet, ha le is írod ezeket a válaszmondatokat, mert úgy jobban fog rögzülni. Másrészt a válaszok egy rövid összefoglaló készítését teszik lehetővé.
Előfordulhat, hogy nincsenek kérdések a lecke végén. Akkor szerkessz te magadnak! Minden nagyobb bekezdés vagy fejezet végén kérdezz rá a lényegre! Rá tudsz kérdezni arra is, ha valamit már vastaggal szedtek vagy aláhúztak. Ezekben biztos lehetsz, hogy fontos részek, mert a szöveget szerkesztők már kiemelték. További segítség lehet, ha a nagy szöveget kisebb részekre bontod, bekezdésekre tagolod, mert mindig könnyebb először a kisebb részekre koncentrálni. Nem mindegy azonban, hogy milyen kérdéseket teszel fel! A kérdések lényege, hogy gondolkodásra késztessenek, megszólítsanak. Az eldöntendő kérdések ebben nem segítenek. Tehát ügyelj arra, hogy kérdőszavas kérdést alkoss! Például ki, mi, mikor, hol, hogyan, mivel, miért, mi célból, milyen eredménnyel stb. A jó kérdezésnek lényeges eleme még, hogy pontos, világos, rövid és egyértelmű. Ha jó kérdéseket tettél fel, biztos lehetsz benne, hogy a tananyag teljes tartalmát elmondtad vele. Ha már úgy érzed, hogy rövid szövegek feldolgozása nagyon jól megy, kezdd el egyre hosszabb szövegeken a gyakorlást!
Figyelj az órákon a tanár kérdéseire is! Ő is olyan kérdéseket tesz fel az osztálynak, amivel segít feldolgozni a tananyagot. Kérdezni a társaidtól is tudsz. Vitaindító, közös gondolkodást elindító is lehet az a kérdés, amit felteszel. A kérdések mindig előrébb visznek a megoldáshoz és beszélgetés közben az emberekhez is.

Ajánlott irodalom

Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan, Metódus-Tan Kiadó, Budapest, 2010

Developed by Integral Vision