Előzetes tudás

Érdemes átgondolnod, hogy hogyan szoktál tanulni! Gyűjtsd össze, mit gondolsz a következő szavakról, fogalmakról, ha hallottál már róluk! Memória, a rövid vagy hosszú távú memória.

Tanulási célok

Tudni fogod, hogy milyen típusai vannak a memóriádnak. Ismerni fogsz memóriafejlesztési feladatokat.

Narráció szövege

Előfordult már veled, hogy elfelejtetted, hova tetted a telefonodat? Vagy egy idegen nyelvű kifejezés nem maradt meg a fejedben, pedig már húszszor elismételted? A megoldást a memóriád fejlesztése jelenti. Nemcsak a tested izmait kell dolgoztatnod, az agyad mozgatását sem hanyagolhatod el, vagyis fejlesztened kell a memóriádat, az emlékezőképességedet!
Az emlékezőképességednek vagy más szóval memóriádnak két fontosabb típusa van: rövid és hosszú távú memória. A rövid távú memóriád olyan, mint egy jegyzetlap, szűk kapacitású, s könnyen elvész belőle az információ. Megközelítőleg csak 30 másodpercig tudsz tárolni benne valamit. Vegyük a következő példát! Kiment a fejedből, hogy ma feleltetni fognak. Előveszed a füzetedet, könyvedet és gyorsan megpróbálod megjegyezni az összes információt, amit ebben a pár percben képes vagy elolvasni. Mintha csak lefényképeznéd a látottakat! Ezeket az információkat másnapra jórészt elfelejted, hiszen valójában tanulás nem történt, a jelentésével nem foglalkoztál. Továbbá azért, mert a rövid távú memóriádból befogadóképessége korlátozott. Általában 5–9 számra, betűre, szóra vagy egységre emlékszünk vissza. Próbáljuk ki! Te hány számra tudsz visszaemlékezni? Hány számra emlékeztél? Itt a megoldás: Egy ilyen feladatnál segít az, ha a számokat megpróbálod átalakítani, számodra jelentéssel bíró csoportokba rendezni. Ebben az esetben pl. 2 évszámmá alakíthatod át azokat: így lesz belőle 1848 és1492. Ha mint 2 évszámra gondolsz ilyenkor, sokkal könnyebben tudod majd megjegyezni.
Fejlesztheted a rövid távú memóriádat, ha gyakorolod a szavak, számok, egységek megjegyzését rövid idő alatt. Próbáljuk ki! Olvasd fel először ezt az 5 szót! Hopp, eltűntek! Milyen szavak is voltak? Mondd hangosan! Nehezítsük! Megint eltüntetjük! Milyen szavak is voltak? Menjünk tovább! Mondd fel Te is! És még rakunk hozzájuk! Ismételd meg! És végül: Menni fog, mondd hangosan! Ugye sikerült? Csak ügyesen! Ne felejtsd el, az emlékezőképességedet tudod fejleszteni!
Jól fejleszti a rövid távú memóriádat az is, ha vaktérképet rajzolsz. Ezt a tudást földrajzórán vagy rajzórán is tudod használni. Vegyél elő egy Magyarország-térképet! Majd a térképre tegyél egy áttetsző papírt és rajzold át a határvonalait! Ezután jelölj be 5 települést! Ha kész vagy, helyezd vissza a vaktérképed az eredeti térképre és ellenőrizd a megoldásodat! Többféleképpen nehezítheted a feladatot. Például külföldi országokat rajzolsz át és azon jelölsz be helyeket. A legnehezebb, amikor már szabad kézzel kell megrajzolnod a térképeket.
A memóriád fejlesztéséhez képeket is használhatsz. Nézd meg, hogy mi van rajtuk, próbáld őket memorizálni, megjegyezni! Próbáljuk ki! Kit látsz a képeken? No, nézzük, mondd a kép nevét egyesével. Tehát: Próbáld ki otthon több képpel, ha 10 képet vissza tudsz ilyen technikával mondani, sokat tettél a memóriád fejlesztéséért.
Ahogy arról szó volt, a rövid távú memóriánkból felhasználás nélkül kiesnek az információk, de a tanulás segítségével megmaradhatnak. A hosszú távú memóriánk tartósan tárol információkat, élményeket, tapasztalatokat. Itt a látott, hallott képekhez már jelentés is társul, ez maga a tanulás folyamata. A hosszú távú memória feladata a maradandó tárolás, hisz ott már rendszerezett a tudás. Képzeld el, a hosszú távú memóriád egy sokfiókos szekrény, feliratozott rekeszekkel! A hosszú távú memóriádba úgy kerülhet be valami, ha azzal előtte egy úgynevezett munkaasztalon foglalkoztál. A munkaasztalon egyszerre van jelen az új és a korábban megtanultak sokasága. A tanulás során az új és régi dolgok közt megkeresett kapcsolódások segítenek abban, hogy tudás jöjjön létre, ami aztán a hosszú távú memóriádba kerül. Például, ha ma épp az ige szófajról kell mindent megtanulnod, akkor a korábbi tudásodat használod, miszerint vannak szófajok, definíciók, lehet csoportosítani a szófajokat belső szerkezetük alapján. S persze mindehhez hozzáteszed az új tudásod, magát az ige meghatározását, csoportosítását. Ha csak bevágod a definíciót, akkor az a rövid távú memóriádba kerül, ha megtanulod az előbbi módon, akkor a munkaasztalon dolgozol, s így nagyobb biztonsággal kerül az eredmény a hosszú távú memóriádba.
Nézzünk további ötleteket a memóriád karbantartásához! Nagyon hatásos a keresztrejtvény. Kezdd először a könnyebbekkel, aztán válassz nehezebbet! A különféle logikai fejtörők, memóriajátékok vagy a sudoku bizonyítottan edzésben tartják a memóriádat.
Az is segítségedre lehet, hogy ha a megjegyzendő információt képekben elképzeled magadban. Ezt a módszert vers vagy memoriter tanulására alkalmazd! Nézzük meg, hogyan tudod Tóth Árpád Április capriccio című versének egy részletét gyorsan megjegyezni! Olvasd el néhányszor a sorokat, majd próbálj a sorokról egy képet kialakítani a fejedben! Ezeket az elképzelt képeket le is rajzolhatod. Majd többször mondd el hangosan a sorokat, amíg hibátlan nem lesz! A képek a fejedben önkéntelenül segítenek a sorok előhívásában. A hosszabb vers tanulásakor lényeges, hogy több napon keresztül ismételni kell ahhoz, hogy rögzüljön.
Tudtad, hogy amikor lefekszünk aludni, az agyunk újrajátssza a nap eseményeit és a tanultakat elraktározza a hosszú távú memóriánkba? Ha nem alszunk, akkor az új emlékek összekuszálódnak vagy teljesen elvesznek. Ezek után már képtelenség lesz előhívni őket. Ezért van jelentősége a pihentető éjszakai alvásnak.

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan, Metódus – Tan Kiadó, Budapest, 2010

dr. Benda József: Alkotó tanulás, Memóriafejlesztés, tematikus gyűjteménye tanulás-módszertani cikkekből, http://hktprogram.hu/Alkoto/page...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision