Előzetes tudás

Ismerned kell az emlékezet fajtáit, annak fejlesztési lehetőségeit!

Tanulási célok

Megtudod, hogy milyen sajátosságai vannak a figyelemnek, amik segítik vagy épp gátolják annak minél jobb működését. Megismered, hogyan fejlesztheted a figyelmedet.

Narráció szövege

Sok tanulónál előfordulhat, hogy nem mindig tud koncentrálni az adott feladatra. Te is biztos érezted már azt, hogy rég nem tudsz figyelni arra, amit az órán mondanak, máshol járnak a gondolataid. Ha nem koncentrálsz arra, amit éppen meg kell oldanod, tanulod, akkor a figyelmed könnyebben elkalandozik, nem lesz hatékony a tanulásod.
A figyelem a bennünket jobban érdeklődő dologra vetül. A nagyon erősen összepontosított figyelmet koncentrációnak hívjuk. Ilyenkor azt érzed, hogy erősen figyelsz valamire, de nem veszed észre közben az idő múlását, teljesen elmélyülsz az adott feladatban és semmilyen zavaró tényező sem jár a fejedben. A koncentrálás közben nagyon intenzíven, célzottan figyelünk valamire.
Tudnod kell, hogy a figyelem, az emlékezet, a képzelet és a gondolkodás együtt, egymást támogatva működik. Vagyis ezeket a képességeket is használod egyszerre, ha meg akarsz tanulni valamit. Nagyon nehéz azonban a figyelmet tartósan fenntartani, mert sok minden megzavarhatja, és mindenkinek a figyelme sok egyéni sajátossággal bír. Ugyanakkor a figyelem tudatosan fejleszthető, ami azért fontos, mert figyelem nélkül nincs tanulás.
A figyelem egyik fontos jellemzője a tartóssága, vagyis, hogy mennyi ideig tudsz figyelni egy dologra. Az emberi agy általában 45–60 perces igénybevétel után elfárad. Monoton, egyforma feladatok megoldásakor vagy érdektelen dolgokra még nehezebb figyelni, az ember sokkal gyorsabban elfárad. A fáradás leküzdése érdekében érdemes óránként 5–10 perces szüneteket tartani. Ilyenkor felfrissül az agyad és újult erővel láthatsz neki a feladataidnak. De kerüld a túl gyakori megszakításokat, mert így kizökkenhetsz a ritmusból! Vagyis, ha nem sürgős, ne nézegesd a mailjeidet és ne telefonálgass tanulás közben!
Az, hogy ki mennyi idő alatt fárad el, egyedi. Ahhoz, hogy minél kitartóbban tudjál figyelni az iskolában, megfelelő mennyiségű alvás is szükséges. Próbálj meg minden nap azonos időben felkelni és lefeküdni. Így rendszerességre szoktatod saját magadat. Másrészt számít a jó testi kondíció. Vagyis állandó ücsörgés helyett inkább végezz rendszeres mozgást a friss levegőn! A figyelmed tartósságát azzal is tudod fejleszteni, ha rendszeresen csinálsz valamit, ami leköti a figyelmed. Járhatsz különféle foglalkozásokra, sportolhatsz vagy végezhetsz épp ügyességi gyakorlatokat.
A figyelem tartósságán túl a terjedelmének fejlesztése is segíti a tanulásod. Erről sokan úgy vélekednek, hogy a figyelem a rövid távú memóriával azonos kapacitású, vagyis körülbelül 7 elemre terjed ki. Tegyünk egy próbát! Nézd meg jól ezt a képet! Mire emlékszel? Hány házat láttál? Hány villanyoszlopot láttál? Volt felhő az égen? Látod, nem is olyan egyszerű visszaemlékezni!
A figyelem sajátosságait vizsgálva a harmadik szempont lehet, hogy hogyan tudod váltogatni a figyelmed egyik dologról a másikra, vagyis mennyire megosztott figyelmed. Vajon megérted-e az anyagot, ha mobilozol, beszélgetsz, miközben a tanár magyaráz? A kutatások alapján úgy tűnik, ez ritka esetben sikeres stratégia. Figyelmünk megosztása korlátozottan lehetséges, vagyis valami sérülni fog a folyamatban. Végül, de nem utolsó sorban megvizsgálhatod azt is, hogy képes vagy-e a figyelmedet átirányítani az egyik dologról a másikra. Képes vagy-e az általad izgalmasnak vélt dolog helyett egy másik, kevésbé izgalmasra figyelni? Miután átgondoltuk a figyelem sajátosságait, lássuk miképp fejleszthető!
A figyelmed, a koncentrációs képességedet játékosan is tudod fejleszteni. Nézzünk rá példákat! Próbáld elmondani visszafelé, minél gyorsabban először a hét napjait, aztán a hónapok neveit!
A „kakukktojás kereséseˮ típusú játékok a koncentrációs képességedet fejlesztik.
A részletek keresését puzzle játékokkal fejlesztheted.
Szintén fejleszti a figyelmet, ha például előveszel egy újságot, és abban aláhúzod a „b” és „d” betűket. 3 percig csináld, majd számold meg, mennyit sikerült! Próbálkozz újra, és ugyanannyi idő alatt találj meg még többet!
A labirintusjáték szintén jó a figyelem fejlesztésére. „Aˮ pontból „Bˮ pontba jutni minél hamarabb a labirintuson át...
A figyelem és a koncentráció karbantartását mindig érdemes szem előtt tartanod, mert nagyon fontos eleme bármilyen tanulási folyamatnak!

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan, Metódus-Tan Kiadó, Budapest, 2010

TopSkills: Koncentráció, http://www.tanuljunktanulni.hu/?...

Öveges.hu: A figyelem, http://www.oveges.hu/wp-content/...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision