Előzetes tudás

Jó, ha rendelkezel ismeretekkel Magyarország olimpiai szerepléseiről.

Tanulási célok

Megtudod, mik azok a sportágak, amelyekben régen sikeresek voltunk, és mik azok, amelyekben az elmúlt néhány évtizedben váltunk azzá. Emellett megismerkedhetsz néhány, az olimpiai sportot érintő aktuális kérdéssel is.

Narráció szövege

Jogosan vetődhet fel benned a kérdés, mi számít réginek és mi újnak? Ezt a videó végére majd eldöntheted te magad. Már az első újkori olimpián is ott voltunk, és a kezdetektől sikeresnek mondhatjuk magunkat. Természetesen nem minden sportágban vagyunk egyformán eredményesek. Nézzük meg, melyik az a tíz sportág, amelyben a legsikeresebbek vagyunk, és vizsgáljuk meg, melyiknek mikorra tehető a fénykora. Az első helyen a vívás áll, amely igazi magyar sikersport. Az 1908-as olimpián szereztük az első egyéni és csapat aranyat belőle. Az azóta eltelt, 100 évben két olimpián – az 1920-ason és az 1984-esen – politikai okokból nem vehettünk részt. Ezeket leszámítva mindössze két olyan olimpia volt, amikor nem hoztunk haza aranyérmet vívásból: az 1986-os és az 1996-os. Természetesen dobogós helyezéseink ezeken az olimpiákon is voltak. Minden idők legeredményesebb vívó olimpikonja is magyar, Gerevich Aladár, aki hétszeres olimpiai bajnok. Látható, hogy igazi „vívó nemzet” vagyunk, bár mint minden sportágban itt is vannak sikeres és kevésbé sikeres időszakok. Ezt az is bizonyítja, hogy kard egyéniben 48 év után állhatott a dobogó legfelső fokára vívónk, Szilágyi Áron 2012-ben. A második helyezettünk az úszás: a legelső és a legutolsó újkori olimpián is egyformán sikeresen szerepeltünk benne. Igaz, a kettő között nem volt meg a folytonosság. Az erős kezdést követően, amelyet Hajós és Halmay jelentett, 1904 után egy hosszú,1980-ig tartó, nem kimondottan sikeres időszak következett. Ezt Csík Ferenc ’36-os győzelmét leszámítva csak a legendás ’52-es olimpia 4 – nők által szerzett – aranya törte meg. ’80 óta viszont felszálló ágban van a magyar úszósport. Gondoljunk csak Darnyi Tamásra, aki négyszeres, Egerszegi Krisztinára, aki ötszörös vagy Gyurta Danira, aki egyszeres olimpiai bajnokunk! A harmadik a kajak-kenu. Az első komolyabb eredmény az ’56-os olimpián született: Fábián László és Urányi János kajak kettesben 10 ezer m-en lett bajnok. Az első sikereket a kajak és a kenu hozta, szinte felváltva, de 2000 óta a kajak vette át a főszerepet, és tette magyar sikersporttá az ágazatot. Janics Natasa, Gyulay Zsolt előkelő helyeket szereztek sok-sok világversenyen. Kovács Katalin pedig minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon.
A negyedik a birkózás, amelyben 1908 és 2004 között sportolóink kisebb-nagyobb megszakításokkal, de tulajdonképpen folyamatosan hozták az aranyakat, összesen 19 darabot. Ezekből egyet Repka Attila. Az ötödik a torna. 1956-ban öt egyéni és egy csapatarannyal lettünk gazdagabbak. Az előbbiből négyet Keleti Ágnes nyert meg, az utóbbit egy azóta megszűnt versenyszámban, kézi szergyakorlatban szereztük. A ’92-es győzelem Ónodi Henrietta nevéhez fűződik. Atlétikában a második újkori olimpiától, 1900-tól kezdve hozzuk az aranyakat, igaz olykor több évtizedes kihagyásokkal. A megszerzett tíz aranyból kilencet a dobóatlétáinknak köszönhetünk, többek között Németh Miklósnak gerelyhajításban és Pars Krisztiánnak kalapácsvetésben. Az ökölvívás, amelyben szintén tízszer győzedelmeskedett magyar induló az olimpián, 1928 és 1960 között élte fénykorát. Az időszak végének kimagasló alakja Papp László, aki három egymást követő olimpián is bajnok lett. Az utolsó aranyat Kovács „Kokó” István szerezte 1996-ban. A nyolcadik az öttusa, amelyben az első aranyat 1952-ben sikerült megszerezni, csapatban. Az elmúlt több mint 60 évben pedig összesen kilenc aranyat nyertünk, például Vörös Zsuzsanna révén 2004-ben. A kilencedik a vízilabda, amelyből ugyancsak 9 bajnoki címet szereztünk, az utolsó hármat 2000 és 2008 között. A tizedik a lövészet, amelyben 1912 és 2004 között viszonylag egyenletes eloszlásban hoztunk el hét aranyat.
Egy sportoló pályafutásában általában az olimpia jelenti a csúcsot. De az olimpiai sportágak kerete véges. Az öttusát már többször átalakították, a vízilabdát, a kajak-kenut és a vívást olyan „kevés” nemzet űzi, hogy könnyen lekerülhetnek az olimpiai sportágak listájáról. A birkózás pedig majdnem kikerült a 2020-as olimpia programjából, holott az egyik legősibb olimpiai sportágnak számít.
Látható, hogy bár sok sportágban nagyon eredményesek vagyunk, mégsem könnyű a helyzet. Még akkor sem, ha éppen csak azt kell eldönteni, mi számít réginek, és mi újnak…

Ajánlott irodalom

A MOB honlapja, Nyári olimpiai játékok, http://www.mob.hu/nyari-olimpiai...

Wikipédia, Magyarország az olimpiai játékokon, http://hu.wikipedia.org/wiki/Mag...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision