Előzetes tudás

Nem szükséges.

Tanulási célok

Megismersz néhány kimagasló teljesítményű olimpikont, és megtudod, melyikük miben és milyen módon különleges.

Narráció szövege

Minden olimpikonról, különösképpen az olimpiai bajnokokról elmondható, hogy kimagasló sportolói teljesítményt nyújt. Akkor mégis mit takar a tanegység címe? Felsoroljuk a valaha volt összes újkori olimpiai bajnokot? Természetesen nem. Csupán néhányat közülük, akik valamilyen módon kimagaslanak a többiek közül a teljesítményükkel. A válogatás természetesen nem lesz teljes, néhány sportág érdekes vagy kiemelkedő versenyzőjét tekintjük át.
Mindenki tisztában van vele, hogy a sportteljesítményt az életkor is befolyásolja, így először azokat nézzük, akik vagy nagyon fiatalon, vagy nagyon idősen lettek olimpiai bajnokok. Az egyik legfiatalabb a román tornasport kimagasló alakja, Nadia Comǎneci, aki mindössze 14 évesen lett háromszoros olimpiai bajnok 1976-ban. A legidősebb olimpiai bajnok Oscar Swahn (oszkár szván), aki 64 évesen még aranyérmet, és 72 évesen is ezüstérmet tudott szerezni lövészetben. Szintén a legidősebb olimpikon címére tör a japán Hokecu Hirosi is, aki a 2012-es olimpiára 71 évesen kvalifikálta magát díjugratásban, de tervei közt szerepel a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia is.
Vegyük először a legendás finn „futózsenit”, a közép- és hosszútávfutás királyát, Paavo Nurmit (pávo nurmi). 1920 és 1928 között 9 olimpiai aranyat és 3 ezüstöt szerzett közép- és hosszútávokon. Rengeteg világrekord fűződik a nevéhez. Ha már atlétika, mindenképpen említést kell tenni az amerikai Carl Lewisról (kárl luisz), aki a ’80-as években rövidtávfutásban és távolugrásban jeleskedett. 10 olimpiai érme közül 9 arany, és 10 világbajnoki érme közül is 8. Több világrekord fűződik a nevéhez mind futásban, mind fedett pályás távolugrásban. Utóbbiban 65 egymást követő versenyen maradt veretlen, ezzel az egyik leghosszabb sorozatot tudhatja a magáénak. Most nézzünk be kicsit az uszodába, ugyanis minden idők legeredményesebb olimpikonját ott találjuk. Michael Phelpsről (májkl felpsz) van szó, aki a 2000-es évek úszózsenije. Övé a legtöbb – egész pontosan 18 – olimpiai aranyérem, ő szerezte a legtöbb, vagyis 8 aranyat egyetlen olimpia alatt, ebből 7-et világrekorddal, a nyolcadikat pedig olimpiai rekorddal. Nézzünk vissza kicsit a tornacsarnokba, 2012-ig ugyanis egy tornásznő mondhatta magáénak a legtöbb olimpiai érmet. Larisza Latinyina ukrán születésű szovjet tornász ugyanis 3 egymást követő olimpián összesen 18 érmet szerzett, amelyekből 9 volt arany. Magyar viszonylatban a szintén tornász Keleti Ágnes is legnek számít, hiszen 10 olimpiai érmet is begyűjtött, amelyekből 5 arany. Ugyancsak 5 arannyal és a legfiatalabb magyar bajnok címével büszkélkedhet Egerszegi Krisztina. Ha már itthon vagyunk, semmiképpen sem hagyhatjuk ki Gerevich Aladár vívót, akire bátran mondhatjuk, hogy a magyar leg-leg-leg. Gerevich ’32-től ’60-ig minden olimpián részt vett, és mindegyiken győzött kardvívásban. Hét aranyérmével ő minden idők legeredményesebb magyar olimpiai bajnoka. Ő az egyetlen, aki ugyanabban a versenyszámban 6 egymást követő olimpián is győzni tudott. Utolsó bajnoki címét 1960-ban, 50 évesen nyerte, ezzel ő lett a legidősebb magyar olimpiai bajnok is. A nők közül a legtöbb olimpián Rejtő Ildikó vett részt, ’60-tól ’76-ig pontosan 5-ön. Minden alkalommal felállhatott a dobogóra, és ’64-ben Tokióban aranyérmes lett. Mindenképpen említést kell tennünk az egyik legsokoldalúbb bajnokunkról, Hajós Alfrédról, aki úszó, focista, játékvezető, szövetségi kapitány, újságíró és építész volt egy személyben.
A felsorolást még nagyon sokáig lehetne folytatni, hiszen talán ebből a röpke áttekintésből is látszik, hogy az olimpiák csaknem 120 éve alatt rengetegen nyújtottak kimagasló sportolói teljesítményt.

Ajánlott irodalom

A MOB honlapja, Nyári olimpiai játékok, http://www.mob.hu/nyari-olimpiai...

Online edzésnapló, pen: Online legek: aranyos, fiatal, idős, langaléta, http://edzesonline.hu/cikk/4332/...

MTVA, Magyar „legek” az olimpiák történetéből, http://www.mtva.hu/hu/sajto-es-f...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision