Előzetes tudás

Legyél tisztában a táplálkozás szervrendszerének működésével.

Tanulási célok

A tananyagból megtudhatod, hogy mik azok a nonkalorigén tápanyagok, és melyek a legfontosabbak a sport szempontjából.

Narráció szövege

A szervezet normál működéséhez nem csak energiára, hanem úgynevezett nonkalorigén tápanyagokra is szükség van. Ezek a tápanyagok nem adnak energiát, de a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ide tartoznak a vitaminok, az ásványi anyagok és a víz.
A vitaminok olyan kis molekulájú szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálkozással kell bevinni őket. Ha valamelyik vitamin bevitele elmarad a napi szükséglettől, akkor hipovitaminózis, ismertebb nevén vitaminhiány alakul ki. A sportolók táplálkozásában nagy jelentősége van a vitaminellátásnak, ugyanis a fokozott anyagcsere miatt egy átlagember szükségletének többszörösét kell bevinniük. A vitamin nem számít doppingszernek, ezért táplálékkiegészítőként is alkalmazható, valamint fontos szerepe van a szervezet ellenálló képességének javításában is. Nézzünk meg pár vitamint részletesebben is!
A vitaminok két csoportba sorolhatók. Vannak vízben oldódó, illetve zsírban oldód vitaminok. Vízben oldódó vitaminok például a C-vitamin, a B-vitamin-család vagy a folsav is. A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a hétköznapi életben és a sportolók életében is. Erősíti az immunrendszert, védi az erek falát, véd a fogszuvasodás ellen, és csökkenti az izomzatban a tejsav mennyiségét, gyorsítja a regenerációt. C-vitamin-hiány esetén fáradtnak, mindig álmosnak érezheted magad, illetve hajlamosabbá válsz a betegségekre. A C-vitamin-hiány tünete lehet még a fogínyvérzés is. A C-vitamint a legnagyobb mennyiségben a friss zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák. Közülük is főleg a zöldpaprikában, a fejes káposztában, a fekete ribiszkében és a csipkebogyóban találod a legtöbbet.
A zsírban oldódó vitaminok az A, D, E és a K-vitamin. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet normális növekedésében és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség fenntartásában. Leginkább a májban, a tojássárgájában és a vajban fordul elő. A D-vitaminnak csak az úgynevezett elővitaminja található meg a szervezetben. A D-vitamin ebből alakul ki napfény hatására, ezért is kell minél többet a friss levegőn, napsütésben lenned. A D-vitamin ugyanis elengedhetetlen a csontok normál fejlődéséhez, és a csontrendszer állapotának fenntartásához. Elővitaminját a legnagyobb mennyiségben a májban, a tejben és a tojássárgájában találod meg. A számos fontos vitamin mellett beszélnünk kell az ásványi anyagokról is.
Az ásványi anyagok szintén nélkülözhetetlenek a szervezet felépítésében, sőt a sportolók izomzatának megfelelő működésében is meghatározó szerepet játszanak. A rengeteg ásványi anyag közül csak párat, de a sporttevékenység szempontjából igen fontosakat említjük. A normál izomműködés fenntartásában alapvető szerepet játszik a kalcium. Kalcium hiányában gyakori az izomgörcs, ezért is szoktak a sportolóknak kalciumos pezsgőtablettát javasolni. Az izomműködés fenntartása mellett a kalcium másik feladata, hogy csökkenti a gyulladásos és allergiás reakciókat is. Legnagyobb mennyiségben a tejben és a tejtermékekben, valamint a hüvelyesekben fordul elő. A csont- és izomrendszer állapotának szempontjából a másik fontos ásványi anyag a magnézium. A sportolók szervezetében hosszabb ideig tartó intenzív terhelés után csökken a magnézium mennyisége, ezért megnő az izomgörcs és az izomsérülés lehetősége. A magnéziumhiány másik jellemző tünete az idegrendszer ingerlékenysége, az idegesség. A gyümölcsök és a zöldségek viszonylag sok magnéziumot tartalmaznak, ezek közül is a sportolók körében népszerű banánban van a legtöbb. Ezért is érdemes edzés vagy verseny előtt banánt fogyasztani. Mindenképpen meg kell említeni még a vasat, ami a vörösvértestek alkotórésze és jelentős szerepet játszik az oxigénszállításban. Edzés közben az izmok megfelelő működéséhez oxigénre van szükség, amit a vörösvértestek szállítanak az izmokhoz. Vas hiányában nem jut elegendő mennyiségű oxigén az izomhoz, ezért a sportoló teljesítménye csökken, fáradékonyabb lesz. Többek között a húsok, a gabonamagvak, a káposzta, a máj és a tojás is sok vasat tartalmaz, ezért kiegyensúlyozott étkezés mellett vasat adni felesleges.
A nagy mennyiségű edzés- és versenyterhelés fokozott energia-, vitamin- és ásványianyag-szükséglete nem mindig elégíthető ki természetes módon, hagyományos étrenddel. Ilyen esetekben indokolt lehet táplálékkiegészítők, vitaminkészítmények szedése, ha a sportorvos is javasolja. Ezzel együtt fontos kihangsúlyozni, hogy a táplálékkiegészítők nem helyettesítik a teljes értékű étrendet! Elsősorban természetes úton, táplálék formájában kell megpróbálni kielégíteni a napi szükségletet!

Ajánlott irodalom

Dubecz József: Általános edzéselmélet és módszertan, Rectus Kft., Budapest, 2009.

Dr. Osváth Péter: Sportélettan, sportegészségtan, Budapest, 2010.

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision