Előzetes tudás

Sportágtörténet

Tanulási célok

A négy úszásnem pontos szabályainak megismerése. A versenyszámok hiánytalan ismerete; valamint a sportág legfontosabb képviselőinek minimum felsorolás szintű ismerete.

Narráció szövege

Az úszósporton belül megkülönböztetjük a medencés és a nyílt vízi úszás versenyszámait. A medencés versenyzőknél a minél precízebb úszótechnika elsajátítása legalább olyan fontos, mint az állóképesség, erő, gyorsaság és ízületi hajlékonyság fejlesztése.
A medencék mérete alapján megkülönböztethetjük a rövidpályás 25 méteres, és a hagyományos 50 méteres medencés versenyúszást. Az 50 méteres versenyek presztízse mindmáig nagyobb. Az olimpiai játékokon is az 50 méteres medencékben versenyeznek az élsportolók.
A klasszikus úszásnem a „szabadstílus”, – vagyis a freestyle –amely a gyakorlatban a gyorsúszást jelenti. Az úszásnem történelméből Alexander Popov legendás alakját elevenítjük itt fel. Az orosz versenyző 1992-ben és 1996-ban is megnyerte az 50 méter és a 100 méter olimpiai bajnoki címét. Emellett úszótechnikája annyira precízen kidolgozott volt, hogy a szakma egésze is már-már „tökéletesnek” nevezte. A két említett rövidtáv mellett, gyorsúszásból rendeznek 200, 400, 800 és 1500 méteres versenyeket világversenyeken, olimpiákon.
A többi úszásnemből 100 és 200 méteres távok szerepelnek az olimpiai versenyprogramban. A következő úszásnem, amelyet részletezünk a hátúszás. Az egyetlen plusz kikötés a szabadstílushoz képest, hogy a versenyzőnek a teljes táv során a hátán kell maradnia. Az elmúlt 80 év alatt egyetlen szabálymódosítás történt az úszásnemben, a bukófordulózás engedélyezése. A versenyző a falhoz közeledve maximum 1 kartempó időtartamára hasra fordulhat, és a gyorsúszás fordulójához hasonlóan kizárólag lábbal érintheti a falat. A hátúszó legendák közül könnyű és hálás feladat egy személyt kiemelni. Világszerte mindenki a magyar Egerszegi Krisztina nevére asszociál, ha az úszásnemről beszélünk. Egérke mindössze 14 évesen nyerte első olimpiai aranyát 1988-ban 200 méteren. Majd egyedüli nőként kétszer is megvédte címét! Ráadásul 1992-ben 100 méteren és a 400 méter vegyesúszásban is mindenkit maga mögé utasított. Így szintén egyedüli magyar nőként mondhatja el magáról, hogy ötszörös egyéni olimpiai úszóbajnok.
Magyar sikerszámnak tekintjük a mellúszást, amely a technika és a szabályok bonyolultsága miatt a legnehezebb úszásnem. Részletes szabály van ugyanis a víz alatti mozgásra, a lehúzásra, a lábtempó jellegére, a kartempóra és a falak érintésére is. Azt is meghatározza, hogy hol nem szabad delfin lábtempót használni. A sok szabály nyomán ennek az úszásnemnek alakult a legtöbbet a technikája. Az aprólékos, precíz mozgástanulásban a magyar edzők mindig élen jártak. Ennek is köszönhető, hogy eddig 5 versenyzőnk nyert aranyérmet. Legutóbb 2012-ben, Gyurta Dániel. Az egyetlen úszásnem, melyben még nem örülhettünk olimpiai aranynak, az a pillangóúszás. Mégis az úszásnem történetében az egyik leghíresebb személy egy magyar versenyző, Székely Éva. A pillangóúszás ugyanis a mellúszásból alakult ki. A rendkívül fárasztó mozdulatsort 1952-ben, Helsinkiben elsőként Székely alkalmazta 200 méteren keresztül, és ezzel meg is nyerte a mellúszó döntőt. Az új stílus használata világszenzáció volt, Székely Évát el is nevezték „pillangókisasszonynak”. Példáját követve egyre többen dolgoztak a pillangózó technika tökéletesítésén. A nemzetközi szövetség pedig hamarosan külön úszásnemnek minősítette azt. Így 1956-ra kialakult a négy úszásnem, és 1964-ben első alkalommal megrendezték a vegyesúszás versenyeit is. A „vegyes” során a pillangó - hát -mell - gyors sorrendben kell végigúszni a távokat. A versenyszám legjobbjainak így mind a négy úszásnemet kimagasló szinten kell elsajátítaniuk. Ezt a számot is sokszor uralták a magyarok. Darnyi Tamás nevét a világon mindenütt ismerik. A magyar bajnok 1988-ban és 1992-ben is mindkét távot megnyerte. Emellett azt is elmondhatja magáról, hogy 400 méteren felnőtt pályafutása során soha, senki nem győzte le versenyen! Bár az úszás egyéni sport, az úszóversenyeken is rendeznek váltóversenyeket. A gyorsúszó 4X100 és 4X200 méteren, illetve a vegyesváltó 4x100 méteren mindig közönségcsalogató esemény. Az utóbbi úszásnem sorrendjei olykor beugratós kérdésként feltűnnek különböző vetélkedőkben is.

Ajánlott irodalom

MUSZ, Hazai szabályzatok, szabályok alakulásának története, http://www.musz.hu/tartalom/m%C3...

MOB, Magyar olimpikonok úszásnemenkénti bontásban, http://www.mob.hu/olimpiai-bajno...

Magyar sport, Úszás versenyszabályai, http://www.magyar.sport.hu/uszas...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision