Előzetes tudás

-

Tanulási célok

Az úszás, mint alapsport, és mint magyar sikersport egyaránt kiemelt fontosságú. Történetének alapvető ismerete fontos része az érettséginek is.

Narráció szövege

Az úszás története egyidős az emberiséggel. Az ókori görögöknél az úszástudás az általános művéltség része; a szabad férfiak tudásának kötelező eleme volt. Az ókori Rómában a fürdőkultúra a fénykorát élte. Igaz, itt elsősorban nem az aktív úszósport gyakorlása volt a legfontosabb. A fürdők inkább a társadalmi-politikai közélet színterei voltak.
A középkor során aztán az úszás – és általában a higiénia – sajnálatos módon háttérbe szorult. Magyarországon ezen a török hódoltság ideje változtatott. Nyugat-Európában egészen Napóleon koráig kellett várni, amikor is elsősorban katonai-hadászati okokból elevenítették fel a vízben való közlekedés módozatait.
Az úszás, mint szabadidősport a XIX. század közepén terjedt el Európában. Hosszabb távok megtételével, rekorddöntésekkel hívták fel magukra és a vízi sportra a figyelmet a vállalkozó kedvű urak. A kor leghíresebb magyar úszója Szekrényessy Kálmán volt, aki 1873-ban átúszta a Gibraltári-szorost, 1876-ban a Boszporuszt, és elsőként úszta át 1880-ban a Balatont. Az utókor az „úszás apostola” kitüntető névvel emlékszik rá.
A versenyszerű úszósportnak az első újkori olimpia adott nagy lendületet. Az 1896-os athéni játékokon a magyar küldöttséget Hajós Alfréd képviselte, aki a jéghideg vízben a 100 és az 1200 méteren is diadalmaskodott. A játékokat követően sorra alakultak az egyes országok úszószövetségei. A Magyar Úszószövetség 1907-ben jött létre. Majd 1908-ban megalapították a Nemzetközi Úszószövetséget, melynek rövidített neve FINA lett.
A kontinens- és világbajnokságok ebben a sportágban sem érnek fel az olimpia presztízsével. Az olimpiákon alakultak ki a végleges úszásnemek és versenyszámok is. A szabadstílusú úszás ma már gyakorlatilag a gyorsúszást jelenti. A kezdetekkor azonban ez még igen változatos képet festett. Az ausztrálok mellett a magyar úszók tartoztak az úszótechnika legsikeresebb fejlesztői közé. A mellúszást először az oldalúszás váltotta fel, majd ezt követte az úgynevezett „magyar tempó”, mely már egészen hasonlatos volt a mai gyorsúszáshoz, csak éppen lábmozgás nélkül. A krallozásos lábtempót az ausztrálok fejlesztették ki. A szabadstílust ezek után már a mellúszástól külön versenyszámként kezelték. S idővel harmadik számként jelent meg a hátúszás, melynél az egyetlen kikötés annyi volt, hogy a versenyzőnek mindvégig a hátán kell maradnia. Negyedik úszásnemként a pillangóúszás alakult ki az 1950-es években. Ezzel vált teljessé a skála.
A versenyek távjai és körülményei szintén igen érdekesen alakultak. Az első olimpiákon még akadályúszás is szerepelt. Az úszás sportcsaládjához tartozik a szinkronúszás vagy műúszás. A „vízi balettként” már a XIX. század végén ismert mozgásforma sokáig küzdött az elismerésért. A FINA végül 1954-ben felvette a sportágai közé, és 1984 óta az olimpiákon is szerepel. A műugrás, amely szintén a FINA alá tartozó sportág, már az 1904-es St-Louis-i játékokon versenyszám volt. A vizes sportágak közül természetesen a mai napig az úszás vonzza a legtöbb nézőt és a sokfajta versenyszámnak köszönhetően a legtöbb versenyzőt is. A 2000-es évektől lehetővé vált a medencékben a víz alatti kamerák elhelyezése, így a televíziós közvetítések az egyik leglátványosabb egyéni sportággá tették az úszást a laikusok számára is. A tudományok fejlődése azonban sajnos az úszósportban is magával hozta a doppingok árnyát. Az 1970-es és1980-as években főként az NDK női úszóit vádolták tiltott szerek használatával. Sajnos csak jóval később bizonyosodott be, hogy sok esetben a vádak jogosak voltak. Ami még tragikusabb, hogy az akkori hidegháborús politikai versengés miatt a legtöbbször a versenyzők tudta nélkül tömték szervezetüket mesterséges szerekkel. Ezek visszafordíthatatlan negatív folyamatokat indítottak el a sportolók szervezetében. Az új évezredre azonban az úszósportot elkerülték a doppingbotrányok. Ennek is köszönhető, hogy a vízi sportok nézettsége folyamatosan növekszik. A versenyzők és az elért rekordok tisztaságában hinni szerető publikumnak hála, az olimpiákon az úszódöntők nézettsége ma már vetekszik az atlétikai döntőkével.

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

MOB, A sportág kiemelt alakjai, http://www.mob.hu/a-legnagyobbak...

MUSZ, A sportág hazai története, http://musz.hu/tartalom/m%C3%BAs...

FINA, Sportág szabályai angolul, http://www.fina.org/H2O/index.ph...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision