Előzetes tudás

Nem árt, ha vannak a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatos ismereteid.

Tanulási célok

A videó célja, hogy ismereteket szerezz a magyar felsőoktatás intézményrendszeréről, hogy megismerd a hazai sportszakember képzés területeit.

Narráció szövege

Megfordult már a fejedben, hogy sportszakembernek képezd magad? Tételezzük fel, hogy ezzel a területtel szeretnél foglakozni. Ehhez először ismerkedj meg a bolognai folyamattal, amelyről már bizonyára hallottál! A bolognai folyamat a Bolognai Nyilatkozatról kapta a nevét. A nyilatkozatot huszonkilenc európai ország felsőoktatásért felelős minisztere írta alá, 1999. június 19-én, az olaszországi Bologna városában. Mára a bolognai folyamathoz negyvenhét ország csatlakozott. A bolognai folyamat során 2006-ban bevezetett többciklusú képzés fő pillérei az alapképzés, a mesterképzés és a doktori képzés. A rendszerbe több ponton is be tudsz lépni, és a kilépési lehetőség is biztosított a munkaerőpiacra.
Lenne kedved testnevelő-edző szakra jelentkezni?
Igen, eljátszottam már a gondolattal. Mindig is érdekelt a sport, csak kevés információval rendelkezem.
Vágjunk bele! A testnevelő-edző alapszak tematikájában a korábbi képzési rendszer szerinti testnevelő-tanári, szakedző, valamint a gyógytestnevelő tanári szakokkal azonosítható. Az alapszakon szerezhető diploma specialitása abban rejlik, hogy az általános testnevelő-tanári képzettség mellett képességeidnek és korábbi sporttevékenységednek, tapasztalatodnak megfelelően választhatsz magadnak sportágat, amire edzői tevékenység is épülhet. A szak kiemelkedően gyakorlati jellegének köszönhetően a képzés nagy hányadát teszik ki a sportszakmai gyakorlatok, táborok, edzésvezetési gyakorlatok, edzéslátogatások. Az alapszakon végzettek megfelelő testkulturális, sporttudományi, nevelés- és egészségtudományi ismereteket szereznek.
Sziasztok! Benneteket milyen terület érdekel?
Minket nagyon érdekel a sportoktatói tevékenység. Hallhatnák róla bővebben?
A sportoktató mindenekelőtt sportegyesületekben folytat alapfokú edzői tevékenységet különböző sportágakban. Ennek keretében megtanítja a sportág legalapvetőbb technikai, taktikai és szabályismereteit. Tanítványait felkészíti a versenyekre. A sportoktatóknak az egészséget megőrző és prevenciós, azaz megelőző feladatokat kell ellátniuk. A sportoktatói tevékenység az Országos Képzési Jegyzék – vagyis az OKJ – keretein belül, Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítés. Elvégzéséhez alapfokú végzettség szükséges.
Szia! Te mivel szeretnél foglakozni? Van már ötleted?
Az osztálytársam édesapja sportedzőként dolgozik. Kedvem lenne megismerni ezt a szakmát.
A sportedző célirányosan tervezi, szervezi és irányítja a sportolók, csapatok rövid távú, középtávú és hosszú távú felkészítését és versenyeztetését. Felméri sportolói állóképességét, technikai tudását, valamint edzéstervet készít, irányítja annak végrehajtását. Edzőmérkőzéseket, edzőversenyeket, illetve edzőtáborokat szervez. A sportedző képesítés emeltszintű OKJ-s szakképesítés. Elvégzéséhez érettségi vizsga szükséges.
A 2013-tól érvényes Országos Képzési Jegyzék szerint még választhatsz sportszervező-menedzser és személyi edző képzést. Felsőoktatási szakképzéseket kizárólag egyetemeken és főiskolákon találsz. Fontos tudnod, hogy ezek a képzések nem adnak diplomát! Sok sikert kívánok!

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Jogtár, 2004. évi I. törvény a sportról 1. fejezet: A sportszakember jogállása, http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjeg...

Jogtár, 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról 4. fejezet: A felsőoktatásban folyó képzés rendszere, http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjeg...

Nyugat-magyarországi Egyetem, A magyar felsőoktatás rendszere, http://www.nyme.hu/fileadmin/dok...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision