Előzetes tudás

Nem árt, ha rendelkezel technikai, életviteli és gyakorlati ismeretekkel.

Tanulási célok

A videó célja, hogy megismerd a sportszervezés alapelveit, és ismereteket szerezz a versenyrendezéshez kapcsolódó feladatokról, teendőkről.

Narráció szövege

Jó buli részt venni egy koncerten, kiállításon vagy sportrendezvényen. Belegondoltál már valaha abba, hogy mennyi készséget és képességet igényel egy rendezvény megszervezése? A minimum, hogy tudj bánni az emberekkel, és tudj rendszerben gondolkodni úgy, hogy közben figyelsz a részletekre. A videó segítségével betekintést nyerhetsz a sportszervezés és a versenyrendezés rejtelmeibe.
A sportszervezés gyakorlati tevékenység. A feladat során számos különböző tevékenységet végzel, rengeteg eltérő nehézséggel és akadállyal kell megküzdened, hiszen feladataid és környezeted állandó változásban vannak. A tervezőmunka jó ötleteket, kreativitást és jó szervezési készséget igényel. A tervezési munkálatok akkor sikeresek, ha van kellő alapossággal kidolgozott és megvalósítható terved.
Egy esemény megszervezésének tervezési folyamatában öt szakaszt különböztetünk meg. Az első szakasz a megvalósíthatóság. Az ötlet önmagában még nem elegendő. Tudnod kell, hogy van-e igény rá, és meg tudod-e valósítani. A második szakasz a támogatók körének felmérése. A legtöbb esemény nem áll meg önmagában a saját lábán, szükség lesz néhány támogató partnerre is. A harmadik szakasz a készenléti állapot. Meg kell alkotni a szervezéshez és ellenőrzéshez szükséges rendszert. Meg kell alakítani a szervezésért, lebonyolításért felelős csapatot, majd meg kell határozni az ellenőrzési és beszámolási pontokat. A negyedik szakasz maga az esemény, a megvalósítás. A tervezési rész befejeződött, elkezdődhet a verseny. Az ötödik szakasz pedig a zárás. A sportesemény végén értékelés, összesítés és ünnepélyes eredményhirdetés következik. Fontos feladatként kell számon tartani az eseménnyel kapcsolatos dokumentáció összegyűjtését és rendszerezését is.
Ha sporteseményt akarsz rendezni, a következőkre lesz szükséged: információs dokumentumokra, sportági szabálykönyvre, versenynaptárra és gazdasági szabályzatra. A rendezvényre vonatkozó rendeletek, és az esemény jellegéhez megfelelő dokumentumok is szükségesek a megfelelő szervezéshez.
Lássuk tételesen, mit is kell tenned ahhoz, hogy megrendezz egy sportversenyt! Először is tisztában kell lenned a sportversenyek felosztásával. A sportversenyeket feloszthatjuk sportág szerint. Ilyen például a szertorna, a kajak és a labdarúgás. Feloszthatjuk sportágon belüli versenyszámok szerint. Ilyen például az atlétikán belül a távolugrás és a magasugrás. Feloszthatjuk versenyfajta alapján. Ilyenek például az országos bajnokságok és a nemzetközi versenyek. Feloszthatjuk a verseny jellege szerint, mint például egyéni versenyek vagy csapatversenyek. Feloszthatjuk versenyzői tulajdonság alapján. Ilyenek például a nemek szerinti vagy a súlycsoport szerinti felosztások. Végül pedig feloszthatjuk szervezési rendszer szerint, mint például körmérkőzéses vagy kupaversenyek.
A versenyrendezés legnagyobb részét, 60 százalékot, az előkészítés teszi ki. Maga a rendezés 30 százalékot fed le, a maradék 10 százalékot pedig az utómunkálatokra kell fordítani. A legelső feladat a versenykiírás és a forgatókönyv elkészítése, mert csak utána tudod elkezdeni a konkrét tervezést. A sportversenyek előkészítésének három speciális szakaszát különböztetjük meg. Az első szakasz a technikai előkészítés, a második a személyi előkészítés, a harmadik pedig a gazdasági előkészítés. A megrendezendő sportesemény sikerét nagyban befolyásolja a jó indítás. A jó indítás mellett viszont ugyanolyan fontos az esemény színvonalas befejezése is. A jó rendezvény titka tehát, hogy a résztvevők minden tagja tisztában legyen a feladatával, annak részleteivel és az időzítéssel.

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Erdősi Zoltán: Sport és szervezetei 3. és 4. fejezet, Csanádi Árpád Általános Iskola Középiskola és Pedagógiai Intézet, 2008,

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision