Előzetes tudás

Ismerned kell az énkép, az önismeret fogalmát. Légy nyitott magad megismerésére, s annak megértésére, hogy a tanulás tervezhető, ha jobban ismered magad.

Tanulási célok

Megérted, hogy mindenki másképp tanul, és neked is van tanulási stílusod. Megismered a tanulási stílusod jellemzőit, így tudatosabbá teheted a tanulásod. Képes leszel arra, hogy a figyelj a saját tanulásodra a megismert szempontok szerint.

Narráció szövege

Gondolkoztál már azon, hogyan tanulsz? Mi segít és mi gátol abban, hogy gyorsan és eredményesen tanulj? Valaki úgy tanul könnyebben, ha látja az anyagot. Van olyan, akinek fontos, hogy hallja, van, akinek a mozgás jelent segítséget. Azt, hogy hogyan tanulsz, több tényező együttesen határozza meg: jobb, ha hallod jobb, ha látod jobb egyedül jobb közösen Ezeket a sajátosságokat hívjuk együtt tanulási stílusnak. Mindenki rendelkezik valamilyen tanulási stílussal. A következőkben megismerkedünk a legjellemzőbbekkel.
Kezdjük az auditív tanulási stílussal! Ha ebbe a kategóriába tartozol, jellemző rád, hogy a legkönnyebben szóbeli magyarázat alapján tanulsz, fontos, hogy halld azt, amit meg akarsz tanulni. Ha ezt jellemzőnek találod magadra, akkor hasznos lehet számodra, ha valakivel megbeszéled az anyagot, és ha hangosan felmondod a leckét. Ilyenkor ügyelj arra, hogy a saját szavaiddal fogalmazz! Segíthet még az internet. Rengeteg hasznos anyagot találhatsz a tanulmányaidhoz. Ezek lehetnek interjúk, hanganyagok, tudományos kísérletek, dokumentumfilmek. Hasznos lehet továbbá, ha óra előtt magadban elmondod, amiből készültél, vagy ha hangosan átismételed. Az is jó trükk, ha a dolgozat vagy teszt kérdéseit elismételed magadban, mielőtt nekikezdesz a megoldásnak.
Nézzük, mi jellemzi a vizuális tanulási stílust!  Ebbe a típusba tartozik a legtöbb diák. Ha Te is ide tartozol, jellemző rád, hogy szinte lefényképezed a szemeddel az anyagot. Arra is emlékszel, hogy a lap alján vagy közepén van az anyagrész. Hasznos számodra, ha figyelsz az ábrákra, rajzokra, táblázatokra, grafikonokra. Jó, ha már az órán úgy készítesz jegyzeteket, hogy abban az összefüggéseket, kulcsszavakat kiemeled aláhúzással, nyilakkal, vagy színesen. A felidézést elősegítő kulcsszavakat tedd szemléletessé nagy betűkkel, színekkel! A jegyzeted legyen nagyon strukturált, vázlatszerű! Szerezz be színes tollakat, ceruzákat, színes post it-et, nagyméretű lapokat! A tanulást kezd mindig a szöveg áttekintésével! Emeld ki a lényeget! Alakíts ki a színek használatában valamilyen rendszert! Például a szöveg könnyebben megtanulható részeit egy színnel, a kulcsszavakat más színnel, a nehezebben megjegyezhető részt újabb színnel jelöld! A post it színes lapocskáira felírhatod a kulcsszavakat, definíciókat, majd felragaszthatod egy plakátra. Figyelj a logikus sorrendre! Számonkéréskor próbáld magad elé képzelni az anyagot!
A következő jellemző tanulási stílus a motoros, mozgásos tanulási stílus. Ha ide tartozol, akkor jellemző rád, hogy szeretsz járkálva olvasni, miközben felmondod magadnak a tanultakat. Állandóan hintázol, matatsz tanulás közben, élő beszédben gyakran erősen gesztikulálsz. Ha jellemzőnek találod magadra a mozgásos tanulási stílust, akkor órákon próbálj tudatosan jegyzetelni, vázlatot készíteni. Ez abban is segít, hogy otthon már könnyebben készülhess, ne kelljen újra asztalhoz ülnöd, és azért is jó, mert az írás mozgása valójában segíti a tanulásod. Fontos, hogy megtaláld a megfelelő ülőhelyet. Ez lehet egy forgószék vagy ülőgömb is, mert ezeken folyamatos mozgásban lehetsz tanulás közben. Ezek a mozgások pedig segíthetnek koncentrálni és gondolkodni. Hallottál már a stresszlabdáról? Ez egy szivacsszerű anyagból készült labda, amelyet gyűrögetni, nyomkodni lehet. Ezzel észrevétlenül tudod levezetni a felesleges energiáidat. Célszerű többször felállnod tanulás közben, hogy kicsit megmozgasd magad, közben pedig felmondhatod a megtanult anyagrészt.
Egy másik tanulási stílus az úgy nevezett mechanikus tanulási stílus. Röviden arról van szó, hogy tanuláskor elsősorban a részletek megjegyzésére törekszünk, nem pedig az összefüggések megértésére. Tipikus példája a magolás, ami nem túl szerencsés. Ugyanakkor van, amikor igenis hasznos, például évszámok vagy versek megtanulásakor.
Ha a társas tanulási stílus jellemző rád, akkor szeretsz másokkal lenni. Ha társsal tanulsz, arra vigyázz, hogy próbáljatok a tananyagra koncentrálni, és azzal kapcsolatban fejleszteni egymás tudását. Mondjátok fel egymásnak a leckét, fogalmazzatok meg az anyaggal kapcsolatban kérdéseket, amelyekre a másiknak kell válaszolnia.
Ha épp az ellenkező jellemző rád, vagyis, hogy nyugalom és egyedüllét kell a hatékony tanulásodhoz, akkor az egyéni tanulási stílusúak közé tartozol. A társak jelenléte általában csak hátráltat. Ha így van, akkor szüntess meg minden zajforrást magad körül, csendben jobban tudsz koncentrálni. Teremtsd meg a nyugodt tanulás feltételeit magadnak először, legyen egy tanulásra alkalmas zugod!
Szintén ide tartozik az impulzív tanulási stílus. Ha impulzív stílusú vagy, akkor gyakran előfordul, hogy hirtelen átgondolatlanul válaszolsz, bekiabálsz a kérdésekre. Egyből mondod, ami eszedbe jut. Törekedj arra, hogy végiggondold, amit mondani akarsz! Ilyenkor az is segít, ha elszámolsz magadban tízig. Próbáld magadban megindokolni a válaszod, és ha módod van rá, gondold át, hogyan jutottál arra a megoldási javaslatra, amit mondtál!

Ajánlott irodalom

Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan. Metódus-Tan Bt., Budapest, 2010.

Hogyan tanuljunk hatékonyan? http://hatekonytanulas.blogspot.hu/

Kölöknet, Izsó Ildikó: Tanulási stílusok, http://www.koloknet.hu/iskola/ta...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision