Előzetes tudás

Jó, ha ismered az újkori olimpiai mozgalom kialakulásának történetét.

Tanulási célok

Megtudod, mikor és hol voltak az első olimpiák, megismersz olyan dolgokat, amelyek érdekesek lehetnek, és megismerkedhetsz néhány olimpikonnal is.

Narráció szövege

A mai modern világban sokan láttak már olimpiai közvetítést, és tudják, hogyan zajlik az esemény. Aki kíváncsi, abban felvetődhet a kérdés, hogy milyenek lehettek az ötkarikás játékok a kezdet kezdetén.
Minden kezdet nehéz. Ez igaz az első modern kori olimpia esetében is, amelyet Athén rendezett 1896-ban. Eleinte a város vezetése pénzhiányra hivatkozva próbálta elhárítani az ötletet. Ekkor felvetődött, hogy esetleg Budapest adjon otthont neki. Ez a gondolat és Coubertin báró anyagi támogatása megváltoztatta a görögök hozzáállását. Mai szemmel nézve nem volt sok résztvevő. Mindössze 14 ország delegált sportolókat, és a legtöbb egy tucatnál kevesebbet. Magyarországról is csak 7 sportoló volt jelen. Érdekesség, hogy egyetlen női résztvevő sem indult a játékokon. A legelső bajnok James B. Connolly lett hármasugrásban. Az első magyar olimpiai bajnok Hajós Alfréd volt. Az úszószámokat a pireuszi öböl vizében rendezték. Hajós először 100 méteren nyert azzal a váltott karú technikával, amelyet a dunai matrózoktól tanult, és amely a modern gyorsúszó kartempó őse. Mivel már úszott aznap, tudta, hogy a víz nagyon hideg, mindössze 11–12 fokos, ezért a hosszútáv rajtja előtt bekente a testét faggyúval, hogy ne fagyjon át olyan hamar. Ezzel az okos húzással bezsebelte a második bajnoki címét is. Érdekességként meg kell említeni a maratoni futást. Az első a görög Szpiridon Luisz lett, sőt a második és harmadik helyen is görög ért célba. Ám a negyedikként beérő Kellner Gyula váltig állította, hogy csak ketten futottak előtte, míg be nem értek a stadionba. Az ügyet kivizsgálták, és kiderült, hogy a harmadikként befutó Velokasz csak a stadionnál kapcsolódott be a versenybe. Természetesen kizárták, így Kellner bronzérmes lett. Rajtuk kívül még ezüstöt nyert Dáni Nándor 800 m-es síkfutásban és bronzérmet Szokolyi Alajos 100 m-es síkfutásban, illetve szereztünk egy bronzot teniszben, Tapavicza Momcsilló révén.
A következő olimpiát Párizs rendezte 1900-ban. Ez volt az első olimpia, amelyen nők is indultak, ha nem is sokan, és ők is csak golfban és teniszben. Az első női olimpiai bajnok az angol Charlotte Cooper (sárlot kúper), aki tenisz egyesben és vegyes párosban is első helyen végzett. Az eseményt a világkiállítás részeként kezelték, és elég kaotikus volt. A rendezvény majdnem fél éven át tartott, és nem kevesebb, mint 160 versenynapot számlált. Rengeteg dologban versenyeztek, de hivatalos feljegyzés nem készült, emiatt nehéz megállapítani, milyen versenyszámok voltak és milyen eredmények születtek. Ezen az olimpián szereztük meg az első bajnoki címünket atlétikából. Bauer Rudolf diszkoszvetésben állhatott a dobogó legfelső fokára. Elsőként dobta el a diszkoszt forgásból. Korábban a hellén módon dobtak az atléták. Az atlétikai versenyek legeredményesebb sportolója az amerikai származású Alvin Kraenzlein volt, aki az olimpiák történetében elsőként tudott nyerni négy egyéni számban is: 60 méteres síkfutásban, 110 m-es és 200 m-es gátfutásban, valamint távolugrásban. Érdekessé teszi még a szereplését, hogy ő volt az első, aki a ma megszokott módon, nyújtott lábbal vette a gátat, előtte az úgynevezett óangol stílust használták a versenyzők.
1904-ben az egyesült államokbeli Saint Louis adott otthont az olimpiának, de ugyanúgy a világkiállítás részeként és hasonlóan kaotikusan, mint Párizs. Coubertin előre látta a kaotikus állapotokból származó problémákat, és tiltakozása jeléül el sem ment. A NOB-ot dr. Kemény Ferenc képviselte, aki a NOB egyik alapító tagja volt. A magyar delegáció olyan teljesítményt nyújtott, amely példaértékű: 4 sportolónk összesen hat helyezést ért el, ebből négy dobogós. Halmay Zoltán 100 m-es és 50 yardos gyorsúszásban aranyérmet, Kiss Géza 1500 m-es gyorsúszásban ezüstérmet és 880 yardos szabadstílusú úszásban pedig bronzérmet szerzett.
Meg kell még említeni az 1906-ban, Athénban rendezett jubileumi játékokat, amelyet az első újkori olimpia 10 éves évfordulója alkalmából rendeztek meg. Ezt az eseményt azonban a NOB nem sorolja a hivatalos olimpiák közé, mert nem az előző játékok után négy évvel tartották, és nem a NOB választotta ki a helyszínt.

Ajánlott irodalom

A MOB honlapja, Nyári olimpiai játékok, http://www.mob.hu/nyari-olimpiai...

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision