Előzetes tudás

Legyél tisztában az edzéselmélet alapfogalmaival és az emberi szervezet felépítésével.

Tanulási célok

Megismerheted a teljesítményfokozás tiltott módszereit és azok hatását, illetve mellékhatását.

Narráció szövege

A sportedzés legfőbb célja a teljesítmény fokozása, amihez számos más eszköz is hozzájárul. Ilyenek például a magaslati edzés, a masszázs vagy a pszichológiai módszerek is. Ezeket pozitív edzéseszközöknek nevezzük. Vannak azonban negatív edzéseszközök is, amelyek használata tilos és illegális. Ilyen eszközök a tiltott teljesítményfokozók szerek, azaz a dopping.
Doppingolásnak minősül minden olyan szer vagy eljárás alkalmazása, amely rajta van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kiadott doppinglistán. Ezen a listán olyan szerek, illetve eljárások szerepelnek, amelyek mesterségesen megváltoztatják a szervezet működését. Például fokozzák a teljesítményt (és/vagy csökkentik a regeneráció idejét), vagy elfedik a szerek kimutathatóságát. A doppingolást nemcsak az esélyegyenlőség biztosítása miatt tiltják, hanem egészségkárosító hatása miatt is. A szerek szedése nagyon súlyos egészségkárosodással vagy akár halálos következményekkel is járhat. Hatásuk szerint több csoportba sorolhatjuk a doppingszereket.
Az egyik ilyen csoport az anabolikus szteroidok, vagy más néven izomtömeg-növelők. Az anabolikus szteroidok serkentik a fehérje beépülését az izomba. Így a sportoló nagyobb izomtömegre, és így nagyobb erőre tehet szert. Alkalmazásuk a nagy erőt igénylő sportágakban, mint az atlétika dobó- és sprintszámai, illetve a súlyemelők és a testépítők körében elterjedt. Rendszeres szedésük a férfias jelleg erősödését eredményezi, ilyen például a szőrösödés, a hangmélyülés, az agresszió fokozódása. Emellett károsítják a májat és a vesét, valamint nemi működési zavart okozhatnak. Másik ilyen káros doppingcsoport a központi idegrendszer izgatói. Ezek a központi idegrendszerre hatnak, fokozzák az éberséget és csökkentik a fáradtságérzetet. A hosszabb terhelhetőség érdekében az állóképességi sportágakban használják egyszeri alkalommal közvetlenül a verseny előtt. Rendszeres szedésük akár halálos kimenetelű is lehet, illetve ingerlékenységet, magas vérnyomást és szívritmuszavart is okozhatnak. A kábító fájdalomcsillapítókat kevés sportágban használják, mert csökkentik az éberséget és a gyorsaságot. Olyan sportolók alkalmazzák, akiknek nagy fájdalmakat kell elviselniük verseny közben, mint például a küzdősportolóknak. Ők a központi idegrendszeri izgatókkal kombinálva alkalmazzák ezeket a szereket, így kevésbé érzik a fájdalmat, de nem lassulnak le. Több doppingszer együttes használata viszont tovább fokozza, súlyosbítja a lehetséges mellékhatásokat. A központi idegrendszeri izgatókkal ellentétes hatást váltanak ki a béta-blokkolók. Ezek a szerek lelassítják a szívműködést. Az íjászok, sportlövészek két szívdobbanás között tudják a legpontosabb célzást kivitelezni, ezért náluk hasznos a minél lassabb szívritmus.
A különböző szerek gyorsabb kiürítése végett vízhajtókat is alkalmaznak. A vízhajtók, vagy más néven diuretikumok, fokozzák a vizelettermelést, így gyorsabban ürülnek ki a doppingszerek bomlástermékei. Ilyen készítményt használnak a súlycsoportos sportágakban is, hogy a versenyzők könnyebben elérjék a versenysúlyukat. Ezek a szerek viszont nagyon káros hatással vannak a vesére, és szívritmuszavart is okozhatnak. Vannak olyan doppingszerek is, amelyek orvosi engedéllyel szedhetők, és így nem számítanak doppingvétségnek. Ide tartoznak az antiasztmatikumok, az asztma elleni készítmények. Az antiasztmatikumok tágítják a hörgőket, ami jobb oxigénfelvételt és így jobb állóképességet eredményez. A sífutók és az úszók között sok versenyző asztmás hivatalosan. Az állóképességi sportok másik elterjedt doppingszere az EPO. Ez egy olyan hormon, amely a vörösvértestek termelődését fokozza. Az oxigént a vörösvértestek szállítják az izmokhoz, ezért minél nagyobb a számuk, annál több oxigén jut az izomba. Ennek eredményeképpen pedig javul az állóképesség. Használata magas vérnyomást, de trombózist is okozhat. Korábban sokat alkalmazták az ún. vérdoppingot is, amikor a magaslati edzőtáborban levett, magas vörös vértest számú vért közvetlenül a verseny előtt kapta vissza a sportoló, de már ez az eljárás is régóta tiltólistás. A legújabb tiltott teljesítményfokozó eljárás a géndopping. Ezzel a módszerrel a sportolók genetikailag meghatározott tulajdonságait akarják manipulálni, megváltoztatni. A géndopping még nem elterjedt, csak kutatások folynak, de az biztos, hogy elterjedése az esélyegyenlőség és az élsport halálhoz vezet. Olyan lesz olimpiát nézni, mintha megalkotott szuperhősök viadalát néznénk.
A doppingolás tilalmának érdekében a NOB, a MOB és a nemzetközi szövetségek is bármikor ellenőrzést rendelhetnek el. Ezen a sportolónak kötelező részt venniük. Az ellenőrzés megtagadása ugyanúgy doppingvétségnek számít, mint a pozitív minta, aminek következménye a versenyzéstől való eltiltás, és az eredmény megsemmisítése.

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Dubecz József: Általános edzéselmélet és módszertan, Rectus Kft., Budapest, 2009.

Dr. Osváth Péter: Sportélettan, sportegészségtan, Budapest, 2010.

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision