Tanulási célok

A videó bemutatja, hogy a sportpszichológia hol helyezkedik el a tudományok között és milyen területekkel foglalkozik.

Narráció szövege

A legtöbben már biztos hallottatok olyan élsportolói nyilatkozatot, amelyben elhangzott, hogy a felkészülésben sportpszichológus segítségét kérték. Valószínűleg sokan gondolkodtatok már azon, hogy vajon mi történik a sportpszichológusnál. Ha végignézed a videókat, kapsz egy kis betekintést a sportpszichológiai munka, gondolkodás „mindennapjaiba”. A sportpszichológia egy viszonylag új tudományterület, körülbelül negyvenéves múltra tekint vissza. Egyaránt tartozik a pszichológiai és a sporttudományok körébe. Tehát mind a pszichológia alapvetéseit, mind a sporttudományok eredményeit felhasználja az elméleteiben.
Alkalmazott tudományként tartják számon, ami azt jelenti, hogy a kutatási eredményeit a gyakorlatban, vagyis a sportolókkal végzett munkában használja fel.   A sportpszichológia tehát a sportolást, a sportteljesítményt befolyásoló tényezőkkel, illetve a sport pszichés hatásaival foglalkozik. Két fő területét különítjük el: az egyik a testgyakorlással kapcsolatos pszichés tényezőket, a másik a versenysport témakörében a pszichikus funkciók szabályozását vizsgálja. Az előbbi főleg a sportnak a személyiségre és a szervezetre gyakorolt hatásaival foglalkozik, és központba állítja az egészséget, valamint az egészséges életmódot. A versenysporttal, az élsportolókkal kapcsolatos sportpszichológia egyik fő célja pedig a teljesítménynövelés, illetve az optimális versenyteljesítmény elérésének elősegítése.
A sportpszichológus a pszichológia területén szerzett tapasztalataira támaszkodik és munkájában a sportra szakosodik. Egyénekkel és csapatokkal is foglalkozik, gyermeksportolókat és felnőtteket egyaránt fogad, de az edző is megkeresheti konzultáció céljából. A sportpszichológus segíteni tud az edzőnek többek között a sportoló megismerésében, a konfliktuskezelésben, a csapaton belüli folyamatok moderálásában. Segít a versenyzőnek a mentális versenyfelkészülésben, például a szorongásai oldásában, a túlzott rajtláz leküzdésében, a mozgástanulásban, a koncentráció javításában, az önbizalom és önértékelési problémák megoldásában, a formaidőzítésben.
A sportpszichológia témái: Különítsünk el négy nagy csoportot! Az első csoportba a sportolói teljesítmény alapvető pszichológiai faktorai tartoznak, mint a motiváció, az önbizalom, az arousal (aráuzl), a koncentráció és az érzelmek. A második csoport neve teljesítménynövelés. Ide tartoznak a sportpszichológus által használt módszerek, mint például a relaxációs módszerek, a mentáltréning vagy a célállítás. A harmadik témakör, az edzői munka pszichológiai segítése. Ez vizsgálja többek között a sportoló–edző kapcsolat jellegét, minőségét, az edzői kommunikációt. Az utolsó csoport pedig a sport problémás területeit tartalmazza, mint például a sérülés, az étkezési zavarok, a kiégés.
A sportpszichológus a parasportolókkal éppúgy foglalkozik, mint az ép sportolókkal. A sportpszichológia témái e tekintetben ugyanazok, illetve ugyanolyan pszichés felkészítés jellemzi, mint az ép sportolóknál. A további videókban nagyjából a fent említett területekkel fogsz találkozni.

Kapcsolódó fogalmak

Ajánlott irodalom

Gyömbér Noémi – Kovács Krisztina et al.: Fejben dől el. Sportpszichológia mindenkinek. Noran Libro Kiadó, Budapest, 2012.

Teszt 
Javasolt feldolgozási idő: 15 perc
Még nem töltöttem ki a tesztet
Developed by Integral Vision